Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Stoppa solskyddskrämer är inget lysande förslag”

När solen är som allra starkast är det viktigt att använda solskyddsprodukter som skyddar mot UV-strålar. Men nu riskerar majoriteten av samtliga solskyddsprodukter att försvinna från hyllorna genom ett förslag från EU-kommissionen. Framåt hösten väntas EU fatta beslut om en ny förordning utan vare sig konkreta bevis eller ordentlig konsekvensanalys.
Insändare • Publicerad 13 juli 2023 • Uppdaterad 15 augusti 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Skärpningen planeras samtidigt som ny statistik visar att hudcancer fortsätter att öka bland svenskarna.”
”Skärpningen planeras samtidigt som ny statistik visar att hudcancer fortsätter att öka bland svenskarna.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skärpningen planeras samtidigt som ny statistik visar att hudcancer fortsätter att öka bland svenskarna. Kalmar län är en av värst drabbade regionerna i landet, något som Barometern uppmärksammade den 10 juli. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten har Sverige idag bland de högsta incidenstalen för hudcancer i världen. Det är bara Australien och Nya Zeeland som har högre. Malignt melanom har ökat med nära 40 procent de senaste tio åren och andra typer av hudcancer med nästan 60 procent.

För att en hudprodukt över huvud taget ska få användas idag krävs att den klarar en rigorös och omfattande säkerhetsprövning. Det innebär att endast 1/100-del får användas av den exponering som använts vid försök och där inga negativa effekter kunnat konstateras. Det kan jämföras med att om det är tillåtet att dricka en lättöl till lunch så serveras en knapp tesked. Det är bra. Säkerheten ska komma i första rummet.

Annons

Konsekvenserna av det förslag som nu ligger på EU:s bord kan leda till att många av dagens säkra och väl fungerande solskyddsprodukter förbjuds, vilket riskerar att leda till sämre hudhälsa och ökad risk för hudcancer.

Det är viktigt att beslutsfattare tar till sig av den forskning som finns för att inte urvattna skyddet mot UV-strålning och drastiskt öka risken för hudcancer. Skydd från allvarliga hudsjukdomar är inte ett alternativ för ett hållbart Europa.

Olof Holmer, vd, Kosmetik- och hygienföretagen, KoHF

Peter Jansson, sakkunnig, Kosmetik- och hygienföretagen, KoHF

Annons
Annons
Annons
Annons