INSÄNDARE: ”Sjukdomen är komplex då den ger olika grad av symtom och smärtor”

Under mars månad uppmärksammas Endometrios lite extra, då det är internationella endometriosmånaden.
Insändare • Publicerad 14 mars 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sjukdomen drabbar kvinnor och är kronisk. Livmoderslemhinnan växer utanför livmodern, till exempel på urinblåsan och tarmar. Under varje menstruation växer den och skapar en inflammatorisk reaktion i kroppen, som orsakar mycket obehag och smärtor. Cirka en av tio drabbas av denna kroniska, smärtsamma, sjukdom.

Sjukdomen är komplex då den ger olika grad av symtom och smärtor hos olika individer. En del har mer smärtor än andra, en del har sammanväxningar av organ och kan till exempel ha svårigheter för att få egna barn. En del har helt andra upplevelser av både symtom och smärtproblematik.

Sjukdomen går inte att bota, men man kan till viss del lindra symtomen. Den primära behandlingen är att pausa menscykeln (som gör att endometriosen är aktiv och kan växa). Detta görs ofta med hormoner, som p-piller och hormonspiral. I vissa fall krävs en kombination av olika hormoner. En del behandlas också med mediciner som gör att man hamnar i ett medicinskt klimakterie. Det är också vanligt att man får smärtstillande medicin och andra metoder, som akupunktur, fysioterapi eller elektrisk stimulans (TENS) för att lindra smärtan.

Hur bra effekt man har av dessa ”bromsmetoder” är väldigt individuellt, och inte sällan får man i stället andra biverkningar av de mediciner man tar för att lindra symtomen. I mångt och mycket är det en avvägning av vad som är det bästa alternativet.

”Sjukdomen är komplex då den ger olika grad av symtom och smärtor”, skriver insändarskribenten.
”Sjukdomen är komplex då den ger olika grad av symtom och smärtor”, skriver insändarskribenten.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Problemet med sjukdomen, förutom att den är mycket komplex, är just att den drabbar kvinnor. Detta har gjort att forskningen är eftersatt (eftersom forskning historiskt har gjorts mer på sjukdomar som drabbar män) vilket leder till en begränsad tillgång till anpassade behandlingsmetoder. Det finns, tyvärr, fortfarande mycket okunskap om sjukdomen, varför ett av de största problemen fortfarande är att över huvud taget få en diagnos. Eftersom diagnostiseringen tar alldeles för lång tid går flickor, tjejer och kvinnor onödigt länge med smärtor. Detta försvårar behandlingen, då smärtan redan hunnit bli kronisk och är svår att bli av med.

Förutom detta onödiga lidande, drabbas så klart individens vardag. Det blir svårt att arbeta, gå i skolan och ha ett socialt fungerande liv. I förlängningen drabbas även individens nära och kära av att ha en sjuk vän, partner eller förälder.

Att öka kunskapen kring sjukdomen och se till att forskningen går framåt är avgörande för att framtida flickor, tjejer och kvinnor ska kunna ha ett drägligt liv. Ur ett samhällsperspektiv ökar tidig diagnostisering och tillgång till bra behandling förutsättningarna för att individen ska kunna utbilda sig och arbeta, samt utgöra en mindre belastning för sjukvårdsapparaten.

För individen själv är kunskap och tillgång till bra behandling A och O för att kunna ha samma möjligheter till ett självbestämmande liv med utbildning, arbete, sociala kontakter, familjebildning och ekonomisk frihet.

Malin Svedlund, Endometriospatient

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.