GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politiken i Kalmar är maktfullkomlig

I en som vanligt mycket läsvärd och roande krönika frågar sig Tomas Arvidsson, med anledning av en debattartikel skriven av sex ledande lokalpolitiker, hur den kommunala demokratin egentligen fungerar i Kalmar kommun.
INSÄNDARE • Publicerad 19 februari 2021 • Uppdaterad 1 mars 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En visionsskiss av det så kallade Foppa-hotellet vid Ölandshamnen.
En visionsskiss av det så kallade Foppa-hotellet vid Ölandshamnen.

Hans fråga rör den politiska hanteringen av det obegripliga förslaget att bygga ett ”bananhus” utmed E22 i Oxhagen, på mark som vid den tidigare exploateringen ansågs vara helt olämplig för bostäder.

Beskedet som de sex politikerna i artikeln meddelade de medborgare som dristat sig till att framföra kritiska synpunkter var att ”Det inte är aktuellt att dra tillbaka planen för Oxhagen”. Ett sådant besked kan bara en maktfullkomlig kommunledning meddela och visar därmed total respektlöshet för det offentliga samtal och de synpunkter som framförs under detaljplanens granskningsskede. En process som föregår ett ev. beslut om planens antagande i kommunfullmäktige. Tala om att förtroendet för politiker fullständigt håller på att krackelera på grund av sådana ”självmål” som de sex självgoda beslutsfattarna bidrar med.

Som relativt nyinflyttade har vi under de senaste åren med förvåning genom lokalmedia följt det offentliga samtalet i Kalmar. Det tycks oss som om Johan Persson och kompani fullständigt tappat fotfästet och tror sig befinna sig på en helt annan plats än i den vackra, vänliga och historiska stad som vi har förmånen att bor i. Man presenterar och genomför, trots högljudda protester från såväl kalmariter som kalmarbo, det ena kontroversiella projektet efter det andra. Självklart ska det ”hända saker” i en expansiv stad. Men när en ”förblindad” politisk majoritet inte lyssnar vare sig på oppositionen eller intresserade kommuninvånare kan det vid nästa val mycket väl komma att straffa sig. Efter berusning brukar en rejäl baksmälla följa.

Planerna på ”Banan-huset” i Oxhagen har väckt starka reaktioner.
Planerna på ”Banan-huset” i Oxhagen har väckt starka reaktioner.

Ett talande exempel på maktfullkomligheten är det så kallade ”Foppa-hotellet” i Ölandshamnen. Granskningstiden för den under flera år omdiskuterade detaljplanen hade knappt löpt ut förrän det fjärde numret ”Kajen” (en presentation av Universitetsbygget med mera) utgivet av Kalmar kommun med flera intressenter, dimper ned i postlådan.

Hotell Tre Vänner (Foppa-hotellet) presenteras som om allt är klappat och klart och en byggstart är direkt förestående. Av foldern framgår att den stora stötestenen tidigare varit Länsstyrelsen men nu har myndigheten lämnat OK och därmed anses hela projektet vara i hamn. Att andra myndigheter, kommuninvånare, organisationer och övriga intressenter har besvärats sig med att lämna synpunkter på planförslaget under granskningstiden tycks kommunen överhuvudtaget inte reflektera över. Vitsen med plan – bygglagens regler för upprättande av detaljplaner är ju att en ordentlig demokratisk debatt ska föregå ett eventuellt antagande av planen. Hela den viktiga debatt som denna del av planprocessen syftar till tycks således vara förfelad eller kan sägas vara ett spel för galleriet.

Så, bäste Tomas Arvidsson, din fråga om hur den kommunala demokratin i Kalmar står till kan tyvärr besvaras med ja, det tycks faktiskt vara så illa som du antyder.

”Förvånad återvändare”

LÄS MER:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.