INSÄNDARE: ”Kalmar konstmuseum och Kalmar stadspark behöver en restaurang!”

Insändaren den 28/2 om den stängda restaurangen i Stadsparken i Kalmar sätter fingret på en fråga som många funderar på, så och Kalmar konstförening.
Insändare • Publicerad 4 mars 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När Kalmar konstmuseum, som har ett regionalt uppdrag, projekterades och sedan öppnade 2008 var avsikten tydlig. Genom att placera konstmuseet tillsammans med den existerande restaurang Byttan ville man skapa en mötesplats och ett konstmuseum i tiden.
Museet och restaurangen skulle samverka, man talade om ett litet Louisiana i stadsparken. Konstmuseet Louisiana, utanför Helsingör, är svenskarnas mesta besöksmål i Danmark.

Utav detta blev det inte mycket, sporadisk samverkan utan längre kontinuitet eller ingen alls.

Det som är en självklarhet på liknande institutioner i landet och i världen, att äta en bit mat, ta en enkel fika eller ett glas vin i anslutning till museet i stadsparken med slottet i fonden är inte möjligt.

Läget på restaurangen är kanske ett av Kalmars bästa, i vår vackra stadspark, har en lång historia och borde i rätta händer kunna drivas med framgång alla dagar i veckan av en driven krögare?

Detta är inte bara fråga för Kalmar stad utan även för hela länet. Kalmar konstmuseum har ett regionalt uppdrag, att vara ett museum för hela länet och en del av besöksnäringen i Kalmar. Som besökare ska du kunna gå på museet, på vernissager eller andra tider. Se en utställning, ta en paus i restaurangen och sedan fortsätta se på utställningarna eller ta del av program.

Kalmar konstmuseum och Kalmar konstförening, som är huvudman för museet, har under många år försökt få en lösning av problemet. Vi har vid flera tillfällen fört dialog med kommunen men utan framgång. Styrelsen i Kalmar konstförening kommer att fortsätta arbeta för en förändring där museet ska samverka med restaurangen.

Nuvarande arrendatorer har ett kontrakt som löper till slutet av 2024. Vi har nu möjlighet att arbeta fram ett koncept som ger Konstmuseet möjlighet att ge besökare en kvalitativ bättre upplevelse. Att skapa en levande mötesplats för Kalmarbor, länsbor och turister i den vackra stadsparken.

Kalmar konstförening,
 Styrelsen gm Peter Adolfsson, Ordförande

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.