Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Hur stämmer detta med kommunallagen”

Hej Robert! Som du vet har jag haft frågor och synpunkter på bygg- och miljöförvaltningens handläggning av strandskyddet i Nyebo. Jag har vid dessa tillfällen redogjort för en mängd fakta och förhållanden som, enligt min mening, sammantaget påvisar det orimliga i förvaltningens ståndpunkt.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Insändare • Publicerad 2 november 2023

Med anledning av detta har jag två frågor till dig.

1) Jag har delgivit mina handlingar till dig och din kommunalrådskollega, kommunchefen, nämndordföranden, vice ordföranden i nämnden plus samtliga politiska företrädare i nämnden. Ingen tycks ha reagerat eller behagat svara. Är inte detta märkligt?

Annons

Jag hävdar inte att jag har rätt, men en kollektiv tystnad hos samtliga ovan nämnda personer väcker frågor. Är detta ett vanligt förekommande sätt av Mönsterås kommun att hantera synpunkter från en kommuninnevånare?

”Mönsterås kommun vill genom en trovärdig dialog öka medborgarnas engagemang och delaktighet” kan jag läsa på kommunens hemsida. Men en dialog förutsätter att man yttrar sig. Vad tänker du om detta?

2) Som du vet anser förvaltningschefen att strandskydd råder för min fastighet. Jag tänker inte gå in på detaljer i ärendet då du redan fått dessa delgivna tidigare.

Men nu läser jag på kommunens hemsida att det finns en översiktsplan och vattentjänstplan ute på granskning. I denna kan jag se att det finns ett område B5 i Blomstermåla som anses lämpligt för verksamheter och industri.

Ni skriver: Längs Mönsteråsvägen i den norra delen av Blomstermåla föreslås1 ett område för verksamheter och industri i anslutning till befintligt verksamhetsområde. Hänsyn behöver tas till Brånebäck som rinner genom det föreslagna utbyggnadsområdet. Bäcken omfattas av generellt strandskydd.

Ni föreslår alltså att båda sidor om Brånebäck är lämpliga för industriell verksamhet och detta trots att det i Nyebo råder totalt byggförbud 100 meter på båda sidor om kanalen. Lite svårt att förstå. Förklara gärna hur ni tänker.

Dessutom: Hur stämmer detta med Kommunallagen (2017:725) 2 kap. 3§2 som stadgar att alla ska behandlas lika. Jag förutsätter att värnet av allemansrätten samt djur- och växtliv är lika viktigt i Nyebo som i Blomstermåla om nu strandskydd ska gälla.

Thomas Isaksson

Replik:

Jag har mottagit synpunkter tidigare som rör miljö- och byggförvaltningens handläggning och haft en dialog med min vice ordförande i nämnden och försäkrat mig om att de har frågan för diskussion i nämnden. Utav det som Thomas Isaksson anger så är det fortfarande i mina ögon ett ärende som rör miljö- och byggnadsnämndens myndighetsutövning och en prövning av detta sker inte utav kommunen själv. Vidare är det en fråga om en anmälan till länsstyrelsen och mark- och miljööverdomstolen, vilket Thomas angett är anmält, som vi inväntar besked ifrån i sakfrågan.

Robert Rapakko, (S) företrädare för oppositionen

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons