GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

INSÄNDARE: ”Hur ineffektivt är väl detta för vården?”

Jag lever ett aktivt liv och har haft turen att få vara frisk. För cirka 1,5 år sedan fick jag dock värk i ett ben. Tänkte att det nog går om med lite extra träning eller är kanske en biverkning efter covid som försvinner av sig själv.
Insändare • Publicerad 20 november 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tittar man på 1177 står det att ”om du har värk mer än ca 3 månader ska du söka hjälp”. Vänder mig till min vårdcentral där jag träffar en läkare under den avsatta tiden 15 minuter. Skickas för provtagning. Proverna bra meddelas via brev, men värken fortsätter. Får rådet från vänner att jag måste hålla mig smärtfri så tar motvilligt värktabletter samt liniment.

"Mycket tid och pengar som kan sparas till annat om läkare ger sitt engagemang med en undersökning värd namnet på ett tidigt stadium, en diagnos kan ställas, rätt behandling ges och läget kan förbättras för den enskilde”, menar skribenten. Läkaren på bilden har inget med insändaren att göra.
"Mycket tid och pengar som kan sparas till annat om läkare ger sitt engagemang med en undersökning värd namnet på ett tidigt stadium, en diagnos kan ställas, rätt behandling ges och läget kan förbättras för den enskilde”, menar skribenten. Läkaren på bilden har inget med insändaren att göra.Foto: Claudio Bresciani/TT

Värken fortsätter, ringer vårdcentralen igen, ny läkare, nya prover, skickas hem med vitamintabletter och en uppmaning att boka tid hos fysioterapeut. Träffar en trevlig man några veckor senare, får ett träningsprogram och tid för återbesök nån månad senare. Tränar på men blir inte bättre. Hinner dessutom med att träffa både naprapat och osteopat som anser att jag bör få en fastställd diagnos av läkare för att kunna få rätt behandling/hjälp.

Bokar läkarbesök igen, en ny kvart avsätts och får en remiss till röntgen efter en del tjat. Brev kommer från röntgen att de inte ser något allvarligt, men får ingen diagnos.

Byter vårdcentral, ny läkare, ny kvart och hoppas på att äntligen få en undersökning värd namnet för att få veta varför jag har värk och få veta vad jag själv kan göra för att bli bättre. Remiss skickas denna gång till ortopeden. Får brevsvar efter ett par veckor där ortopeden avvisar remissen och ”menar att det kan vara XXX” utan att träffa mig och rekommenderar återigen sjukgymnast. Efter fyra läkarbesök, lika många olika ”diagnoser” är jag tillbaka på ruta ett.

Uppgiven, ledsen och besviken. Värk leder till mer värk eftersom rörligheten förändras. Livskvalitén försämras. Och …. hur ineffektivt är väl detta för vården? Mycket tid och pengar som kan sparas till annat om läkare ger sitt engagemang med en undersökning värd namnet på ett tidigt stadium, en diagnos kan ställas, rätt behandling ges och läget kan förbättras för den enskilde.

Mvh

/Förhoppningsvis snart fd patient

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.