Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Hur går det då för VA-verksamhetens ekonomi?”

Den 1 juli i år höjde Oskarshamns kommun VA-taxan med 25 procent. Den rörliga avgiften, alltså kostnaden per kubikmeter, höjdes med nästan tio kronor till cirka 45:50 inklusive moms. Dessutom betalas en fast avgift.
Insändare • Publicerad 15 augusti 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För boende i en normalvilla (typhus A) med en årsförbrukning om 150 kubikmeter blir den nya fasta avgiften 3 605 kronor och den rörliga avgiften 6 828 kronor. Det är en kraftig höjning, ett par tusenlappar mer per år för en villaägare.

I annons i OT inför höjningen skrev kommunen. ”Du kan hålla kostnaden nere genom att förbruka mindre vatten”. Detta finns också att läsa på kommunens hemsida.

Annons

Om 5 000 villaägare nu får för sig att spara in så lite som 5 procent i sin vattenförbrukning så minskar kommunens intäkter för vattenförsäljningen med drygt 1,5 miljoner.

Men alla de stora kostnaderna för VA-verksamheten skulle kvarstå. Ledningsförnyelserna, vattenverken och avloppsverkens drift och skötsel, pumpstationer, personalkostnader, driften av ledningsnätet med mera.

Den enda utgift som minskar är kostnaden för lite mindre kemikalier för rening av vatten och avloppsvatten. Den inbesparingen kan bara uppgå till en bråkdel av de 1,5 miljoner som kommunens VA-avdelning förlorar i intäkter

Hur går det då för VA-verksamhetens ekonomi?

Ja då måste väl VA-avgiften återigen höjas, för kommunen får ju varken gå plus eller minus på VA-avgiften.

Så vad menar kommunen med att ”Du kan hålla kostnaden nere genom att förbruka mindre vatten”.

Per-Arne Erlandsson

Annons
Annons
Annons
Annons