GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

INSÄNDARE: ”Har du tänkt på vilken effekt de har på din psykiska ohälsa?”

De syns överallt: på stan, på gymmet, i tåget, på cykel, i bilen och restauranger med mera. Hörlurarna, mobiler och datorer har blivit våra nya bästa vänner. Men har du tänkt på vilken effekt de har på din hörsel, ögonen, kroppen och delvis din psykiska ohälsa?
Insändare • Publicerad 24 november 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Hörlurarna, mobiler och datorer har blivit våra nya bästa vänner", skriver insändarskribenten.
"Hörlurarna, mobiler och datorer har blivit våra nya bästa vänner", skriver insändarskribenten.Foto: Tim Aro/TT

Våra nya bästa vänner kan ge dig permanenta skador, men effekterna beror på hur länge du lyssnar och hur hög volym du har, hur mycket tid du använder hörlurar/ mobiler/datorer och hur du tittar i skärmar. Utsätter du dig för länge att använda de nya verktyg på felaktig sätt kan du få ögon/öron och/eller kroppsliga problem till slut. Sitt inte för länge och ha en bra hållning och använd vänster och höger lika mycket.

Det kommer smygande; frågar de som har fått sina problem, de trodde inte heller att kunna få det, det händer inte mig!

Viktig att barnen inte blir utsatta för onödiga belastning: öron utvecklar sig till 16 år, kroppsutveckling till 18 år och ögon till 20 år.

Olika studier har kunnat visa hur allvarligt det är i vårt samhället med just detta med öron, ögon och kroppshållning. Mina rekommendationer: korta stunder, håll avstånd från skärmarna, tittar i 20 graders vinkel, minska volym i hörlurar och gör det inte på cykel eller i bilen.

Föräldrar vill jag uppmana, hur svårt det än är, hjälp era barn att inte förstöra sig i förtid. Sunt förnuft!

Elevhälsan, BVC och skolan, ergonomer kan också bidrar med information hur använda de nya verktyg på bästa sätt.

Öronen och ögon är svåra att ersätta och kan bidra till en dålig hållning!

Gjalt Koopmans

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.