GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

INSÄNDARE: ”Framtidsvision för Aspelandshem”

Istället för att riva kan fastigheterna på Bastugatan skapa positiv utveckling i Virserum. Detta kan ske på många olika sätt. Här beskriver jag en möjlig framtidsvision.
Insändare • Publicerad 15 januari 2023 • Uppdaterad 18 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden är en visionsbild gjord av insändaren.
Bilden är en visionsbild gjord av insändaren.Foto: Privat

I framtiden har kommunen sålt fastigheterna till ett privat fastighetsbolag som omvandlat dem till en attraktiv bostadsrättsförening. I det stora bostadshuset finns lägenheter i varierade storlekar och i den mindre byggnaden finns gemensamhetslokaler för de boende i kvarteret. Byggnaderna har genomgått en renovering med stambyte och uppfräschning av lägenheter och lokaler. På det flacka taket finns solceller som ger fossilfri el och minskar föreningens energikostnader. Fönster, dörrar och balkongräcken har bytts ut för att ge byggnaderna en tydligare och mer inbjudande karaktär.

De boende är mestadels inflyttade pensionärspar från större städer. De nyinflyttade Virserumsborna har lockats av en reklamkampanj som fått nationell uppmärksamhet. Boendet på Bastugatan har marknadsförts som ett unikt kvarter som erbjuder det perfekta livet på landet, lämpat för dem som vill ha ett lättskött boende, god gemenskap med grannar och nära till kultur och vackra miljöer. I gemensamhetslokalerna anordnas temakvällar, gemensamma middagar, träning, kulturevent och andra sociala aktiviteter. Även den stora gården är en plats för umgänge och aktiviteter.

Här finns möjlighet till odling, uteaktiviteter och kortare promenader i skogen och runt den nyanlagda dammen. Om man vill ha besök kan man bjuda in barnen eller barnbarnen att stanna en helg i föreningens gästlägenheter. Boendet på Bastugatan är både tryggt och händelserikt. Virserum erbjuder dessutom den nödvändiga service som de boende behöver.

Tillskottet av det dryga hundratalet nya invånarna har också gett en positiv effekt i resten av Virserum och i kommunen i stort. Lokala butiker och småföretag har fått nya kunder och föreningslivet har fått ett välkommet tillskott av nya medlemmar. Den positiva uppmärksamhet som bostadsprojektet har skapat har även lockat andra människor till trakten, släktingar och vänner till de nyinflyttade på Bastugatan söker både hyreslägenheter och sommarstugor i Virserumsbygden.

Förutom att de nya invånarna skapar behov av nyanställningar hos lokala företag så ger de också ökade skatteintäkter till kommunens kassakista. En positiv utveckling har skapats genom att de förtroendevalda äntligen valt att göra en seriös satsning på Virserums framtid!

Roberto Garnfeldt

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.