Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Fokus ligger också på de unga och deras relationer”

Hej Maja. I din insändare lyfter du en mycket viktig fråga vilken också är det främsta beviset för vårt ojämställda samhälle. Jag är en av dem som du adresserade i din insändare, jag är kommunalråd, sitter i fullmäktige och ansvarar bland allt annat för jämställdhet och arbetet med mäns våld mot kvinnor.
Insändare • Publicerad 7 december 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I Kalmar kommer fullmäktige i december förhoppningsvis att anta en strategi för hur vi ska jobba med de här frågorna. Det handlar om allt ifrån hur vi jobbar i förskolan, skolan, och på fritidsgårdarna till samverkan med föreningslivet.”
”I Kalmar kommer fullmäktige i december förhoppningsvis att anta en strategi för hur vi ska jobba med de här frågorna. Det handlar om allt ifrån hur vi jobbar i förskolan, skolan, och på fritidsgårdarna till samverkan med föreningslivet.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Du har helt rätt i att vi ska fokusera på killar och män och på hur vi får bort de destruktiva mansnormer som leder fram till våldet. Killar och män måste ta sitt ansvar i att motarbeta allt från lockerroomtalk och sexisistiska skämt till att säga ifrån när de misstänker att de har någon i sin närhet som utövar våld.

I Kalmar kommer fullmäktige i december förhoppningsvis att anta en strategi för hur vi ska jobba med de här frågorna. Det handlar om allt ifrån hur vi jobbar i förskolan, skolan, och på fritidsgårdarna till samverkan med föreningslivet.

Annons

Det handlar också om att vi ska hjälpa killar och män som lever i destruktiva förhållanden och som känner att de inte vill bruka våld i en relation att hitta vägar framåt mot ett liv utan våld.

Fokus ligger också på de unga och deras relationer, Peter 56 börjar sällan visa våldstendenser, de har funnits där när han var 15 år också.

Det handlar självklart också om att erbjuda varje tjej och kvinna som utsätts för någon form av våld den allra bästa hjälpen och stödet som de behöver.

Det är klart att vi tillsammans ska hitta vägar framåt, Kalmar kommun har ett IOP-avtal med kvinnojouren i Kalmar och i det ingår att vara ute på skolorna i kommunen och föreläsa och utbilda och det kommer de att fortsätta med. På senaste fullmäktige så föreläste kvinnojouren för alla ledamöter och under nästa år ska alla förtroendevalda utbildas.

Din insändare pekar tydligt på machokulturens inverkan på alla former av våld och förtryck, tillsammans ska vi nu ändra på det. Förr sa en att "en ska gå vid första slaget", nu ligger fokus på att det första slaget eller någon annan form av våldsutövning aldrig ska äga rum.

Liselotte Ross, kommunalråd(V)

Annons
Annons
Annons
Annons