GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

INSÄNDARE: ”Enklare att stoppa huvudet i sanden?”

Skygglappar används för att hindra hästar från att se faror så att de inte skräms.
Insändare • Publicerad 15 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Enklare att stoppa huvudet i sanden?”, frågar sig skribenten.
”Enklare att stoppa huvudet i sanden?”, frågar sig skribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Vad för faror hotar oss? Vi har det väl lugnt? Bara lite höga el- och bensinpriser. Jo faror finns. Läs och begrunda vad FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttalade på den senaste världsomfattande klimatkonferensen.

”Vi är på väg mot ett klimathelvete med foten på gaspedalen. Mänskligheten har ett val: samarbeta eller gå under. Det är antingen en klimatsolidaritetspakt – eller en kollektiv självmordspakt”.

Skrämmande läsning för han har ju världens alla länders forskare bakom sig och varför skulle han ljuga eller överdriva. Märkligt nog har inte hans budskap uppmärksammats särskilt mycket i medierna eller av politikerna. För jobbigt? Enklare att stoppa huvudet i sanden?

Jag känner oro, men ingen ångest, för jag är optimist.

För visst är vi människor förnuftiga och väljer samarbete före att gå under? I så fall vad kan vi samarbeta med? Jag har några tänkbara punkter.

Bli klimatsolidariska.

Försöka vara insatt i vad forskning och erfarenhet kommer fram till. Följa med klimatrapporteringar och kanske ändra någon attityd. Detta är ju Gretas budskap.

Typ släcka lampor. Javisst. Och lite till i klimatsolidaritetens namn.

Och inte minst. Påverka politikerna till kraftfulla beslut. Ge oss medicin, som förmodligen kommer att svida lite. Och göra det nu. För klimatförändringar går inte att backa.

Till politikerna säger jag dessutom: ”Med makt följer ansvar. Prioritera det som är viktigast I det långa perspektivet. Samarbeta med alla åtminstone i denna fråga. Med andra ord. Partier i alla länder, förenen eder! ”

Erik Forsmark, Påskallavik

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.