Insändare

INSÄNDARE: ”En museiby kräver ett enormt löpande underhåll”

Det gör mig såklart mycket ledsen att ni inte var nöjda med ert besök - varje missnöjd besökare är ett misslyckande.
Insändare • Publicerad 23 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag kan intyga att vi kämpar för att hålla Himmelsberga, Ölands museum, så fint som intentionen var när det en gång grundades. Vi gör det trots ett mycket litet offentligt stöd, vi gör det trots en rad med ekonomiska svåra år under pandemin. I bland beskriver jag museet som en humla - det skall egentligen inte gå, men vi försöker flyga ändå. Utan vårt inträde hade vi fått stänga, och jag kan garantera att det används på alla tänkbara sätt för att skapa en bra upplevelse.

För att upprätthålla nivån på husen söker vi löpande medel, och har nu också en samverkan med Ölands folkhögskola och Capellagården om en byggnadsvårdsutbildning som nu är inne på sitt andra år. Mycket glädjande och ett sätt att både lyfta ett viktigt område samtidigt som insatser görs för att åtgärda kulturhistoriska miljöer. Kanske hade ni tillfälle att se några att de pågående arbetena vid ert besök?

Renovering pågår, genomförd av elever på Capellagården
Renovering pågår, genomförd av elever på CapellagårdenFoto: Ölands Museum

En museiby kräver ett enormt löpande underhåll, och vi gör allt för att åstadkomma det samtidigt som vi i vill erbjuda ett attraktivt program.

Den hög som ni observerat högst upp och längst bort på parkeringen är en tillfällig uppsamling i samband med de insatser som nu görs, och ligger inte på en del som normalt använts för bilar. Inte heller är den såklart tänkt att vara kvar där, utan är just tillfällig, om än något större än den vanliga rishögen i år på grund av allt som gjorts senaste tiden.

Jag vill också passa på att rätta ut vad som måste vara ett missförstånd - bortsett från kroppkakorna, som köps in av en lokal genuin tillverkare på Öland, så tillagas kakor, bullar och annan mat på plats och är ingen ”värmd färdigmat”. Vi köper in från olika producenter (öländska när så finns, annars svenska). När det gäller detta har inget förändrats sedan jag tillträde 2017, förutom då att vi nu även erbjuder kroppkakor - något vi är stolta över.

För fågelskiten på stolarna kan jag bara be om ursäkt, det är givetvis mycket olyckligt och något som inte är trevligt att mötas av, även om vi glädjer oss åt ett riktigt fågelliv på ön.

Under året som kommer har vi spännande utställningar på gång, öppnandet av en ny museidel i form av Lorangahallen, ny scen och mycket mer. I helgen släpptes filmer som gör det möjligt att få en glimt av historiska tider, och för tillfället pågår två stora utställningar o konsthallen - en konstnärligt och en kulturhistorisk som båda fått fina recensioner. Kort sagt, vi tycker att vi har mycket positivt på gång - trots våra mycket knappa resurser.

Utan våra volontärer och frivilliga hade vi inte nåt halvvägs dit vi är, och tar tacksamt emot engagemang från alla som likt er bryr sig om museet.

Än en gång, ledsen för att ert besök inte var till belåtenhet och med en förhoppning om att ni ger museet en ny chans i framtiden.

Julius Winberg Sääf, Museichef Ölands museum Himmelsberga