Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”I min värld är det en realitet att vara tvungen att klara sig på det jag får”

Ibland undrar man var journalister kommer ifrån. Nyligen var det ett inslag på Rapport om att ett politiskt parti ville sänka ersättningen till nyanlända för att öka intresset för att skaffa sig ett jobb.
”Varenda gång jag får de vackert färgade kuverten som talar om hur mycket pengar jag kommer att få senare i livet, så blir jag lika förbryllad över summorna”, skriver insändarskribenten.
”Varenda gång jag får de vackert färgade kuverten som talar om hur mycket pengar jag kommer att få senare i livet, så blir jag lika förbryllad över summorna”, skriver insändarskribenten.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Uträkningen visade att de skulle få runt 12 000 kronor netto. Reportern ställer då följande fråga: "Kan man klara sig på en sådan inkomst?"

Jag var 45 år när jag fick min stroke. Jag har en sjukpension på lite drygt 10 000 kronor. Om jag (ibland tvivlar jag...) skulle bli 65 så försvinner en stor del av den summan och jag brukar säga att min ålderspension endast marginellt kommer att överstiga den genomsnittliga månadspengen för en tonåring i en välbeställd familj. Jag kan inte påverka den summan genom att söka fler jobb eller anstränga mig på annat vis.

I min värld är det en realitet att vara tvungen att klara sig på det jag får och jag är tacksam för det jag får genom andra skattebetalares hjälp. Jag brukar säga att jag är mycket glad över att jag bor i Sverige. Hade jag bott i Bangladesh hade jag fått sitta på en mattbit på gatan och tigga. Att då få höra av en journalist att han tvivlar på att en ung fullt frisk människa inte skulle "klara sig" på 40–50 procent mer i inkomst gjorde mig helt galen.

Jag är ju dessutom inte en av de som har det sämst i Sverige. De så kallade "fattigpensionärerna" kommer ju inte ens upp i de 7 000–8 000 som jag kommer att få. Varenda gång jag får de vackert färgade kuverten som talar om hur mycket pengar jag kommer att få senare i livet, så blir jag lika förbryllad över summorna. De minskar ju bland annat rätt rejält när jag fyller 70. Slutar man äta vid den åldern?

Eftersom Telia snodde mitt kopparnät för länge sedan och det inte funkar med mobil här ute i urskogen (tre mil utanför Kalmar) har jag helt enkelt varit tvungen att hoppa på fiberutbyggnaden så att jag åtminstone kan ringa efter en ambulans om det kommer att behövas. Det kommer att kosta mig en jäkla massa pengar i månaden tills den installationen är betalad.

Erk du, Maja du - Vart ska vi ta´t.

Som sagt – var kommer journalister ifrån? Inte ifrån min värld i alla fall.

Annacarin Henriks

Läs mer