GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hur ser arbetsmarknaden ut för ungdomar i dag?

Jag blir rent ut sagt förbannad på hur vår arbetsmarknad fungerar.
Insändare • Publicerad 6 september 2021 • Uppdaterad 6 september 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten är frustrerad över hur arbetsmarknaden för ungdomar ser ut i dagsläget.
Insändarskribenten är frustrerad över hur arbetsmarknaden för ungdomar ser ut i dagsläget.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Jag är en tjej på hela 17 år som redan vid tidig ålder har velat komma ut i arbetsmarknaden. Som tur är har jag en egenskap att vara ivrig och inte ge upp. Jag har dagligen suttit och scrollat på flera hemsidor om aktuella lediga jobb som inte kräver att jag ska vara över en viss ålder, ha en viss erfarenhet eller ha en viss kunskap. Totalt räknar jag med att jag skickat in över 50 olika ansökningar. Och under året fick jag äntligen två sommarjobb som jag längtat efter.

En sak jag verkligen inte förstår är hur tankarna hos en företagare går. Hur förväntar man sig att ungdomarna ska komma ut tidigt ut i arbetsmarknaden när de inte ens får chansen till det. Antingen så kräver jobb att man har en viss utbildning för att passa in på en viss tjänst eller så krävs att man har fyllt 18. Varför lägga en så stor vikt på om en person är 17 eller om en person är 18? Varför inte i stället fokusera på vem som faktiskt är mest lämplig för arbetet? Jag tycker det är orättvist att detta ska sätta stopp för ungdomar som faktiskt vill jobba och komma ut i arbetslivet.

En annan sak jag inte förstår är dubbelmoralen som uppstår. De flesta jobb kräver att man är 18 av olika skäl, vilket jag kan förstå och respektera. Men sedan kommer vi till det här: När man väl fyllt 18 och är behörig att söka ett jobb så är procenten väldigt hög att man då ytterligare behöver uppfylla ett till krav. Ett krav på att man vid 18-årsåldern ska ha en tre års erfarenhet i köket, som servitris eller i kassan. Och hur ska en 18-åring som inte fått möjlighet att jobba under sina tidigare år kunna ha en erfarenhet på tre år? Någonstans behöver ju man börja för att kunna utvecklas och bygga på sina kunskaper inom ett visst område.

Det jag försöker säga är att man väldigt mycket pratar om att ungdomar nuförtiden inte jobbar, är bortskämda och lata. Man pratar också en hel del om att man vill få ut ungdomarna i arbetslivet. Men vet ni vad, jag känner att det är alldeles för mycket snack och för lite handlingar. Sluta prata, och börja i stället ta in ungdomar som är villiga att jobba i era företag.

Maja Alic

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.