Annons
Insändare

”Hur mycket grönare blir Kalmar av all förtätning?”

"Politiker lyssnar som bekant på invånarna”, skriver tre kommunpolitiker på Barometerns debattsida den 29 maj.
Insändare • Publicerad 2 juni 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vilka turister ska bo i de enorma höghushotell som är planerade intill Linnéuniversitetet”, undrar insändarskribenten.
”Vilka turister ska bo i de enorma höghushotell som är planerade intill Linnéuniversitetet”, undrar insändarskribenten.Foto: Mats Holmertz

De slår sig för bröstet därför att Kalmar kommun har vunnit pris som miljöbästa kommun (kategorin landsortskommun). ”Kalmarborna har puttat politikerna åt rätt håll i miljöarbetet”, skriver de.

Priset gäller bland annat föreningar som arbetar med hållbarhetsprojekt för ett grönare Kalmar.

Annons

Hur mycket grönare blir Kalmar av all den förtätning som sker överallt? Snart finns inte ett grönområde som inte är bebyggt. Överallt där det växer träd och grönt huggs det ned för att bereda plats för nya bostadsområden och inte minst höghus. Och vad är det för en konstigt bygge i rondellform som sätts upp framför den gamla brandstationen?

”Överallt där det växer träd och grönt huggs det ned för att bereda plats för nya bostadsområden och inte minst höghus.”

Ingen jag frågat vet vad det ska användas till. Dessutom skymmer det utsikten för de som valt att bo här.

Vem kan numera vila ögonen på hamnområdet? Det ser ut som en fyrkantig låda med byggklossar i jätteformat och är i stort sett fortfarande en byggarbetsplats. Vilka turister ska bo i de enorma höghushotell som är planerade intill Linnéuniversitetet?

Jag tror att turister gillar det gamla Kalmar, särskilt vårt vackra gamla slott som är raka motsatsen till fyrkantighet. Säkert gillar de också att ströva omkring på Kvarnholmen och handla i de små butikerna. Tyvärr återstår väldigt litet av det forna affärsutbudet här.

Varför sätter man upp stora neonskyltar intill Långholmens idylliska badplats och i grönskan vid Stensötorpet?

Och hur gick det till till när det kulturhistoriskt värdefulla och vackra gamla IOGT - huset på Västerlånggatan såldes?

Där finns rymliga lokaler som traditionsenligt använts av olika föreningar, bland annat Folk och Frö – som sedan flera år arbetar för ett hållbart samhälle med trädgårdsodling och trevliga julmarknader. Föreningen hade förslag på att Kalmar kommun skulle köpa huset. I stället såldes det till privatbostad, fast det råder brist på samlingslokaler.

”Politiker lyssnar som bekant på invånarna.”

Var det så?

Gitta Magnell

Annons

LÄS POLITIKERNAS DEBATTARTIKEL HÄR:

Annons
Annons
Annons
Annons