Annons
Insändare

Hur många tvingas lyssna på detta oväsen från Stadsparken?

Senaste månaden, fem helger, har det ofta hörts ett väldigt dunka-dunkande nerifrån Stadsparken i Kalmar långt in på nätterna, ofta till klockan 2.
Insändare • Publicerad 9 oktober 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Stadsparken är så fin liksom Byttans byggnad, som har sin givna storlek. Detta ska vi vara rädda om i Kalmar”, skriver insändarskribenten.
”Stadsparken är så fin liksom Byttans byggnad, som har sin givna storlek. Detta ska vi vara rädda om i Kalmar”, skriver insändarskribenten.Foto: Emma Arenius

Jag bor i "vanligtvis lugna" Gamla stan och tog en promenad ner till Park restaurang, som det heter numera. Där lät som en rejvfest pågick för fullt, samma envisa basdunkande hela tiden, utan variation.

Fylleskrik och flickgråt hördes bland buskarna. Stor uteservering, knappt fylld med ölgäster, med gigantisk bashögtalare riktad mot Gamla stan och husen därbortom. Undrar hur många tusen personer som bor inom bashögtalarens räckvidd, som tvingas lyssna till detta oväsen?

”Låt Byttan och stadsparken förbli den lugna plats som var tänkt från början.”
Signaturen HM
Annons

Ansvariga på Park påstår att kommunen givit tillstånd ”att hålla på” till klockan 2, det låter inte troligt när det gäller ljudnivån. Kommun och polis bör vara restriktiva med sådana tillstånd för utomhusarrangemang – gå dit och lyssna. Ett förslag kan vara att flytta alla högtalare inomhus och spela med stängda dörrar, då blir kanske ljudvolymen mer normal. Kommunens ansvariga på Miljöenheten verkar inte ha några tydliga svar, när man frågar.

Ägarna till Byttan/Park har växlat under senare år. Några har försökt att dra dit folk på olika sätt. Läser notiser i Barometern kring detta, om alla fantasifulla framtidsplaner: after beach, after work, nattklubb, nöjespalats, dansgolv, ståuppkvällar, sommarfest, pridefestival, guldfest, stadsfest, en rubrik berättar om fylleri och slagsmål, stora utfällbara tak utan bygglov, förslag till ny uteservering att användas dygnet runt, 380 kvadratmeter med tio heltids arbetstillfällen. Allt detta och det märkliga musikutbudet låter lite desperat!

För 20 år sedan brukade Byttan stänga halvårsvis på vintern, för kallt och för få besökare.

Dunka-dunka-musik hjälper nog inte.

Stadsparken är så fin liksom Byttans byggnad, som har sin givna storlek. Detta ska vi vara rädda om i Kalmar. Naturligtvis vill krögare/egna företagare tjäna pengar och öka omsättningen, det ligger i sakens natur. Men gör det då någon annanstans!

Låt Byttan och stadsparken förbli den lugna plats som var tänkt från början, likadant med Krusenstiernska trädgården. Många har försökt, men det har inte blivit så bra.

Kanske att kommunen borde upprätta en policyplan för området, vad man som entreprenör har att förhålla sig till.

HM

Kommunen för en dialog med krögaren i Stadsparken.
Kommunen för en dialog med krögaren i Stadsparken.Foto: Paul Madej

SVAR DIREKT:

Samhällsbyggnadskontoret har fått in klagomål på höga ljudnivåer från Park i parken. I de fall det har varit möjligt har vi haft en diskussion med både restaurangen och den som klagat, för att få fram åtgärder som hjälper. De riktvärden som finns för ljudnivåer gäller inomhus i bostäder med stängda fönster. Vi måste därför ställa följdfrågor för att ta reda på om bullernivån faktiskt varit för hög. När vi får anonyma klagomål är det tyvärr inte möjligt att ställa dessa frågor och vi kan därmed inte heller utreda ärendet. Inför utesäsongen 2021 planerar vi att fortsätta vår dialog med Park i parken om vad de behöver göra för att ljudnivåerna inte ska medföra olägenhet för de som bor i närområdet.

Annons

Malin Engdahl,

enhetschef miljö- och hälsoskydd, Kalmar kommun

Annons
Annons
Annons
Annons