GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hur klokt är det att bygga elförsörjning på vindkraft?

Vi har idag över 5 000 vindkraftverk med en sammanlagd effekt på närmare 12 000 MW.
Insändare • Publicerad 1 februari 2021 • Uppdaterad 10 februari 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten resonerar kring vindkraftens roll i landets framtida elproduktion.
Insändarskribenten resonerar kring vindkraftens roll i landets framtida elproduktion.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

12 000 MW installerad vindkraft är nästan dubbelt så mycket som installerad kärnkraft 6 862 MW.

Över 100 miljarder kronor har hittills investerats i vindkraftverk, berättade Per Bolund i riksdagens frågestund om vindkraftverk den 28 januari.

Och många fler skall det bli när vindkraft successivt skall ersätta kärnkraften. Sverige skall ha 100 procent förnybar elproduktion, har regeringen bestämt.

Vi har god tillgång till el, sade vidare Per Bolund. På årsbasis exporterar vi stora mängder el. Varje dag, varje timma, exporterar vi el.

Nu när det är kallt i Sverige och vi behöver mycket el är det därför intressant att se om Sverige exporterar el, med nyligen två kärnkraftverk stängda. Googlar man på ”svenska kraftnät kontrollrummet” så kan man där se produktion och konsumtion i MW i realtid i alla Nordiska länder inklusive Baltikum och dessutom se produktionen fördelad per anläggning. Kärnkraft, vattenkraft, vindkraft och elens flöde mellan länder.

Under vecka 4 gick vattenkraften för högtryck, likaså kärnkraftverken.

Från våra 6 kärnkraftverk fick vi stadigt ut lika mycket effekt som är installerad, cirka 6 900 MW.

Men från alla våra 5 000 vindkraftverk, trots installerad 12 000 MW, pendlade tillgänglig effekt mellan 740 och cirka 1 450 MW.

Inte ens en tiondel av installerad effekt är ibland tillgänglig. Givetvis beroende på svaga vindar.

Detta innebär att inte bara Sverige måste importera el, hela Norden förutom Norge importerar el.

”Hur klokt är det att bygga upp en elförsörjning på något som fungerar så dåligt när det är kallt och inte blåser?”
Per-Arne Erlandsson

Norges överskott räcker inte för att kompensera underskotten i övriga Nordiska länder. El importeras därför från Ryssland, Polen och Tyskland, ungefär lika mycket som de stängda Ringhalsverken gav.

När kärnkraften ska bort samtidigt som elförbrukningen kommer att öka markant i framtiden kommer vi att se enorma vindkraftparker växa fram på landsbygden.

Om vi i dag med 5 000 vindkraftverk inte kan tillgodogöra oss mer än ibland så lite som 740 MW, och vindkraft skall ersätta 6 900 MW kärnkraft så behövs det ytterligare minst 30 000 nya vindkraftverk på landsbygden.

Hur kommer då människor på landsbygden påverkas när vindkraftparker med Turning Torso-höga torn placerade i närheten?

Och hur klokt är det att bygga upp en elförsörjning på något som fungerar så dåligt när det är kallt och inte blåser?

Per-Arne Erlandsson

Oskarshamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.