Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hur få bättre styrfart för en svensk regering?

I botten för denna reflexion ligger att talmännen i riksdagen sedan enkammarriksdagen infördes är antingen socialdemokrater eller moderater såsom nu med Andreas Norlén.
Statsminister Stefan Löfven (S) vid riksdagsårets första partiledardebatt i riksdagen.
Statsminister Stefan Löfven (S) vid riksdagsårets första partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I länet har Nybro och Västervik haft denna konstellation (S och M) och nu är det så i Oskarshamn. För egen del sympatiserar jag med att detta blev möjligt trots eller med hänsyn till historien. Lite kan man snegla mot den tyska situationen med CDU och Angela Merkel. Anledningen till att skriva detta är den nästan bisarra situation riksdagen befinner sig i i dag.

Styrfarten är dålig och navigationen förvirrande är det nog många som anser. Oron för det egna partiets öde inger en nästan ödesdiger osäkerhet i skuggan av SD. Det gäller att utan hänsyn till historien ta nya friska tag. Visst man inser att Sverige genom lång tid haft och har en förlovad situation jämförelsevis, men att det ändå finns fallgropar. Den dåliga integrationen av utifrån kommande blir mitt enda exempel. Jag har en vision som jag inte minns jag hört ventileras i massmedia. Det är att socialdemokrater och moderater med kristdemokrater gör gemensam sak. Flera partier, och då menar jag främst Centerpartiet, skulle då nästan säkert vilja vara med på tåget. Det skulle i min tankevärld kunna bana för att Sveriges regering fick en mycket bättre styrfart och rensa luften i riksdagen.

Jag har blivit uppmärksammad på att i Expressen 2018 har förre finansministern Anders Borg gjort ett klart uttalande och föreslagit ett samarbete mellan moderater och socialdemokrater. De i dag verksamma politikerna i riksdagen har förmodligen redan sonderat i frågan inofficiellt men det är inget som läckt ut. Lite pretentiöst kan man citera Martin Luther King med de klassiska orden: I have a dream!

Åke Henning, Oskarshamn

Läs mer