GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Höghusen som byggdes slog sönder den historiska herrgårdsmiljön

När BRF Bergagårdshöjden stod färdig att flytta in i lockades med ”den historiska herrgårdsmiljön” runt höghusen.
Insändare • Publicerad 23 december 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett flygfoto över området som berörs av den nya detaljplanen. Vänster om det vita markerade området är grannfastigheten Rapsen 3 vars bostadsförmedling överklagat detaljplanen.
Ett flygfoto över området som berörs av den nya detaljplanen. Vänster om det vita markerade området är grannfastigheten Rapsen 3 vars bostadsförmedling överklagat detaljplanen.Foto: Kalmar kommun

Här skulle man få bo bland lummig grönska på behagligt avstånd från centrum, de översta lägenheterna med utsikt över Kalmar slott och sund.

Sedan dess har de boende planerat för sin utomhusmiljö med bland annat solpaneler. Nu hotas tydligen deras uteplats av att ägaren till grannfastigheten ansökt om bygglov för ytterligare ett höghus alldeles intill deras tomtgräns.

Nyheten om att samhällsbyggnadsnämnden godkänt detta bygge slog nyligen ned som en bomb bland de boende, enligt en insändare i Barometern:

– Vår soliga uteplats kommer att hamna i skugga och insyn.

– Detta är något som ingen av oss ens i vår vildaste fantasi trodde skulle kunna ske, skriver hon.

– Vi hade hoppats att kommunen skulle ta hänsyn till boendekvaliteten hos oss vanliga invånare – inte bara till fastighetsägarens girighet. Dessutom har det byggts runtom oss i en oanad takt: rader av kedjehus och radhus längs med Djurängsvägen samt ett av kommunens högsta höghus med 95 nya lägenheter. Det är redan ökad trafik och trängsel om p- platserna.

Jag kan inte låta bli att påminna om när den historiska herrgårdsmiljön runt Skälby kungsgård slaktades på 1960-talet. De höghus som då byggdes i Oxhagen slog sönder det historiska promenadstråket bland hundraåriga ekar och betad mark som ledde fram till gården. Att höghusmiljön i Oxhagen sedan blev ett tillhåll för ungdomsvåld och misär – ja även mord är dubbelt tragiskt.

Gitta Magnell

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.