GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hela den kommunala verksamheten behöver granskas

Reflektioner kring Moderaterna i Nybros förslag rörande arbetstidsreducering med bibehållen lön.
Insändare • Publicerad 28 juli 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personal på Kvarnbackens demensboende föreslås få en arbetstidsförkortning men med bibehållen full lön.
Personal på Kvarnbackens demensboende föreslås få en arbetstidsförkortning men med bibehållen full lön.Foto: Jan Stenqvist

Omsorgsnämndens ordförande har lanserat förslag om arbetstidsförkortning med bibehållen lön för en utvald personalgrupp.

Förslaget gäller personalen på Kvarnbackens demensboende och en arbetstidsreducering med fem timmar per vecka, det vill säga 80 procents tjänst med lön för 100 procent. En lockande tanke för denna personalgrupp.

Alla form av förbättring är givetvis välkommen, men måste samtidigt sättas in i ett större sammanhang.

Nu finns omsorgstagare med demensproblematik på så gott som alla äldreboenden och där blandas denna grupp med äldre med somatiska sjukdomar. Jag undrar om inte denna blandning av äldre med somatiska sjukdomar och personer med demens är väl så krävande för personalen. Hur har man tänkt att underlätta här? Vem ska kompenseras?

Vår kommun har ett stort problem med höga sjuktal inom framför allt omsorgen och alla åtgärder för att komma till rätta med detta är välkomna. Dock har kommunen många munnar att mätta och för få i arbetsför ålder som bidrar till försörjningen.

Hela samhället svajar, både ekonomiskt och moraliskt.

Personalen inom individ -och familjeförvaltningen går på knäna med en 130 procent ökning av ärenden senaste året. Där behöver underlättas för den hårt ansträngda personalen, som måste leverera lagstyrda insatser.

I skolans verksamhet är resurserna otillräckliga för att skapa en stabil och harmonisk inlärningsmiljö. Den psykiska ohälsan bland barn och unga är ett stort problem och resurserna till hjälp och samverkan med BUP räcker i dag inte till.

Om barn och unga med psykiska problem inte får hjälp och stöd i tid följer problematiken med upp i vuxen ålder.

Som jag ser det behöver hela den kommunala verksamheten granskas, alla förvaltningar inkluderade och omfattningen av vissa delar ifrågasättas.

Det behöver göras ett rejält omtag och för 1,4 miljarder borde vi, kommunen, kunna göra mycket bättre.

Bodil Bagert

Köl, Nybro

Ledamot i kommunfullmäktige och omsorgsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.