Annons
Insändare

Hedersförtryck är mer komplext än en hijab

Vi har precis tittat på Fadimegalan som årligen arrangeras av riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime.
Insändare • Publicerad 24 januari 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Hedersförtryck och hedersvåld är mer komplicerat än vem som bär hjiab”, skriver insändarskribenten.
"Hedersförtryck och hedersvåld är mer komplicerat än vem som bär hjiab”, skriver insändarskribenten.Foto: Johansen, Carina

För oss är det dock viktigt att gå ut och offentligt ta avstånd från GAPFs generaliserande attityd vad gäller hijab (slöja) och dess eventuella koppling till hedersförtryck.

GAPF:s ordförande och grundare säger i en intervju under galan att GAPF som organisation är för ett förbud av hijab i för, grund- och gymnasieskolan för barn och unga under 18 år.

Annons

Vi menar att det är naivt att tro att hedersförtrycket sitter i en hijab/klädesplagg. Själva förtrycket i sig är att neka någons lagstadgade fri- och rättighet att välja att antingen inte bära slöja eller att bära slöja.

Man måste inse att det ligger en okunskap och ett vanvett hos de personer som utövar hedersförtryck och hedersvåld.

Vi menar att en del av lösningen ligger i kunskap och utbildning. Man behöver närma sig problematiken med respekt för komplexiteten (vad är kultur vad är förtryck). Vi menar att man genom ett förbud av hijab gör vi det motsatta.

BUS - Barn och unga i Sverige tar avstånd från så enkla analyser. Vi menar att hedersproblematiken är en mer djupgående problematik och den behöver analyseras utifrån flera olika perspektiv.

Vi vill också säga att vi inte är i en position att försvara hijab i sig, utan vi står upp för varje enskild persons likvärdiga rätt att själv välja om man vill bära eller inte bära hijab.

BUS har barnkonventionen som en grundpelare. Artikel 14 säger: ”Barn har rätt att utöva vilken religion de vill, eller ingen alls.”

Vi menar att ett slöjförbud bryter mot denna rättighet. Eftersom en slöja är en religiös symbol så menar vi att den också faller under denna artikel.

Slutligen vill vi poängtera hur viktigt vi tycker att det är att arbeta mot hedersförtryck och hedersvåld, men lika viktigt är det att gå till botten med problematiken genom såväl utbildning som social inkludering. Och vi borde börja tala om dilemmat som uppstår när socialarbetaren (i bred bemärkelse) vill hjälpa och erbjuda den utsatta frihet från en destruktiv familjestruktur som heder. Vi har inga färdiga lösningar, men vi vet att hedersförtryck och hedersvåld är mer komplicerat än vem som bär hjiab.

Alexander Finstad, ordförande BUS – Barn och unga i Sverige

Alexander Finstad, ordförande BUS - Barn och unga i Sverige.
Alexander Finstad, ordförande BUS - Barn och unga i Sverige.Foto: Privat
Annons
Annons
Annons
Annons