Annons
Insändare

Hatet mot judar finns såväl i Malmö som Nässjö och Nybro

I krönikan ”I Sverige är det rea på att hata judar” i Expressen den 14 juli lyfter Naomi Abramowicz den djupt problematiska apatin kring hatbrott mot judar som råder i Sverige. Samtidigt lyfter hon ytterligare en aspekt av antisemitismen som det talas mer sällan om – den som sker i mindre städer.
Insändare • Publicerad 24 juli 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi drabbas både av judehat från personer med Mellanösternbakgrund och de klassiska Hitlerhälsningarna som mindre orter oftare är förknippade med”, skriver insändarskribenterna.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Efter många år då politiker och majoritetssamhället har sett mellan fingrarna gällande den ökade antisemitismen i Malmö har staden i dag kommit att bli ett praktexempel som ofta omnämns när det talas om hat mot judar. Uppmärksammandet av den ohållbara situationen i Malmö menar vi är helt rätt och inte en dag för sen. Däremot riskerar debatten förbise den antisemitism som judar lever med på andra platser i Sverige, där främst småstäder faller mellan stolarna. Abramowicz beskriver hur hon i en butik i Nybro blir utslängd av ägaren på grund av sin Davidsstjärna.

För oss, judar uppväxta och boende i mindre städer och orter runtom i Småland kommer antisemitismen i Nybro inte som en överraskning. Men är verkligen majoritetssamhället medvetet om att hatet mot judar är något som finns överallt i Sverige, såväl i Malmö som Nässjö och Nybro? Låt oss snabbt introducera några av våra upplevelser av att vara jude på mindre orter: I Kalmar tände någon som ville ”göra färdigt Hitlers jobb” en tändare i ansiktet på en av oss. Vid ett annat tillfälle hotades även familjens bil att brännas upp. I Nässjö gjorde klasskompisarna Nazihälsningar. I en invandrartät skola i Jönköping berättade eleverna för varandra att det gick en jude på skolan och frågade ofta ”är det du som är juden?”. En annan av oss skulle på fest i Jönköping och möttes av en Hitler-plansch på väggen. Flera av oss har bytt skola. Någon flera gånger om.

Annons

Abramowicz lyfter en viktig form av antisemitism som länge var förbjuden att diskutera i Sverige; den som kommer från Mellanöstern, där antisemitismen nästintill är rumsren. I dag börjar äntligen diskussionen breddas och vi kan problematisera både den höger- och vänsterextrema antisemitism vi länge känt till i Sverige såväl som former som senare blivit vanligare. Nu när diskussionen verkar öppnas upp för att mer komplext och verklighetstroget förstå svenska judars upplevelser har vi en viktig påminnelse: alla dessa former av antisemitism existerar även utanför storstadsområdena. Vi drabbas både av judehat från personer med Mellanösternbakgrund och de klassiska Hitlerhälsningarna som mindre orter oftare är förknippade med.

I dag kan vi se hur både Malmö och Stockholm stad utrett hur antisemitismen ter sig i skolmiljön. Dessa blir oerhört viktiga kartläggningar för att konkret kunna ta fasta på ett problem som för länge har existerat i det tysta. Det behövs däremot kommas ihåg att det antisemitiska klimatet inte är platsbundet och existerar även där få judar bor, eller där vi inte bor alls. Därför menar vi att det är något alla Sveriges skolor och kommuner behöver utreda, inte bara de med tätast judisk befolkning. Nu efterfrågar vi att fler kommuner går till botten med den antisemitism som sker i ert område. Att antisemitismen existerar där är det ingen fråga om. Vi judar finns i de mindre städerna, och vi upplever den.

Judisk Ungdom Jönköping

Annons
Annons
Annons
Annons