Insändare

Gör Kalmar konstmuseum till kulturminne

Insändare Artikeln publicerades
Konstmuseet i Kalmar har fått Kasper Salin-priset för bästa arkitektur i Sverige och finns med i boken 1001 byggnader du bör se innan du dör.
Foto: Anders Johansson
Konstmuseet i Kalmar har fått Kasper Salin-priset för bästa arkitektur i Sverige och finns med i boken 1001 byggnader du bör se innan du dör.

Kalmar är berömt för sina kulturhistoriskt intressanta byggnader som slottet och domkyrkan med karolinska stenhus från 1600-talets Kvarnholmen. Debatten kring skärmtaket på Park Hermina har gjort att jag tycker att ett förtydligande bör göras.

Sven Ivar Linds stadsparksrestaurang ritades för Ivar Kreuger som parkvilla i Paris. Vi vet vad som hände med Kreugerdynastin. Då fick Kalmar stad möjlighet att i stället för den gamla ”Byttan” som delvis brann 1938 möjlighet att bygga ett modernt ”funkispalats” i ett av Sveriges mest betagande läge.

2008 invigdes Bolle Tham och Martin Videgård-Hanssons nya konstmuseum. Året efter fick byggnaden Kasper Salin-priset för den bästa arkitekturen i Sverige. I Fredrik Bedoires reviderade version av 1001 byggnader du bör se innan du dör finner du Kalmar konstmuseum. Sven Ivar Linds skapelse kunde nog finnas där om inte i tiden fanns för många genialiska arkitekter såsom Asplund, Lewerentz och Tengbom.

Här möts alltså två unika byggnader som kräver varsamhet från störande inslag.

Min idé är alltså att göra både stadsparksrestaurangen och Kalmar konstmuseum till ett kulturminne. Detta skulle bidra till ett ökat intresse att besöka Kalmar.

Fred Johanson

Konstvetare och arkitekt

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.