Annons
Insändare

Glöm inte bort de boende i vindkraftfrågan

I ett reportage i Barometern den 25 januari kunde man läsa om ett ungt par som bosatt sig i Brändebomåla i Nybro kommun och ett par år senare fått åtta vindkraftverk in på knuten.
Insändare • Publicerad 3 februari 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten efterlyser en dialog med Nybro kommun innan ytterligare en vindkraftsetablering sker.
Insändarskribenten efterlyser en dialog med Nybro kommun innan ytterligare en vindkraftsetablering sker.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

I reportaget framgår hur paret lider av bullret från vindkraftverken och hur djuren på gården blir stressade och far illa. Då deras fastighet minskat betydligt i värde sedan vindkraftsparken uppfördes, är en flytt inte ett reellt alternativ. Enligt en nyligen publicerad studie menar forskare från KTH att fastigheter som ligger inom ett par kilometer från vindkraftverk i genomsnitt minskar med ca 20 procent i värde. De kommunpolitiker som var med i reportaget var rörande överens om att situationen i Brändebomåla är ohållbar och att boende inte får hamna i kläm på det här sättet. Vidare understryker politikerna hur viktigt det är med dialog mellan parterna inför anläggande av vindkraftsparker och att de boende är ”extremt viktiga i denna frågan”.

På samma i sida i Barometern återfinns en liten notis om att Nybro kommun tillsammans med Eolus vind planerar att anlägga ytterligare en vindkraftspark i Nybro kommun. Denna gång gäller det 15 stycken 300 meter höga vindkraftverk i den norra kommundelen. Hur resonerar Nybro kommun egentligen? Vet den ena handen ens vad den andra handen gör?

Annons

Säkerligen underlättas processen av att Stiftet och Sveaskog är markägare, vilket innebär de kan inkassera in en rejäl ersättning utan att behöva störas av vare sig oljud eller förvanskad landskapsbild. Men vad hände med Nybro kommuns omsorg om de boende i närheten, eller alla dem som besöker badplatsen Boasjö eller friluftsanläggningen i Aboda klint? Undertecknad efterlyser en dialog med Nybro kommun innan etableringen är klubbad och ber dem samtidigt att ha i åtanke att de boende är ”extremt viktiga i denna frågan”.

Åsa Wallström

Annons
Annons
Annons
Annons