GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Gatubelysningen ute i skärgården erbarmligt dålig”

Den 17 mars 2016 skrev jag till Kalmar kommun och berättade att från adressen Drag 118 till hamnplan på Revsudden finns det 73 gatlampor och att "dessa lampor ger väldigt lite ljus och att upplysningen på gatan nedanför varje lampa var mycket liten". Så är det allt fortsättningsvis.
Insändare • Publicerad 20 september 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ser fram emot ett glatt gatulampsbytargäng längs Revsuddevägen relativt snart”, skriver insändarskribenten.
”Ser fram emot ett glatt gatulampsbytargäng längs Revsuddevägen relativt snart”, skriver insändarskribenten.Foto: Hasse Holmberg / TT

Jag hade då inte räknat de lampor som finns inom olika villaområden längs vägen och i slutet av vägen men som torde vara lika många, och dåliga eller flera.

Jag fick till svar någon vecka senare att: "ditt ärende kommer att tas upp som ett önskemål i projektet 'Belysning på landsbygd'". Längre har vi i nuläget dessvärre inte kommit.

Under tiden, och faktiskt bara någon vecka efter mitt brev, så har alla lampor bytts ut mot nya – men inte mot LED-lampor. De som sitter i är 70 Watts högtrycksnatrium lampor som skall bytas vart fjärde år. Med fyraårsintervaller borde ett byte ha skett också 2020 men som jag i så fall missat. I alla fall är gatubelysningen här ute i skärgården fortsatt erbarmligt dålig.

Inom frågan om pågående klimatförändring borde rimligtvis alla dessa lampor ha bytts ut i nuläget mot LED-lampor. I det läge där kommunen nu börjar fundera hur man skall spara på el hade det varit bra om det redan skett! "Sent skall syndaren vakna!"

Jag förvånas alltid över varför självklara förändringar i vårt samhälle alltid skall ta så lång tid.

Jag är medveten om att ett byte av lampor till LED också hade krävt byte av reflektor då den som sitter där nu bara är en "läpparnas bekännelse”.

Ser fram emot ett glatt gatulampsbytargäng längs Revsuddevägen relativt snart. LEDsamt om det inte händer.

Rolf B Bertilson, Drag

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.