GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Från efterlängtade miljonprogram till bortglömda kvarter”

Ingen kan ha undgått den tragik som skakat om Kalmar det senaste halvåret. Sorgligt på alla sätt och vis, men kanske inte heller en helt oförutsägbar utveckling som drabbat i synnerhet norra Kalmar. Vi som bor här har försummats.
INSÄNDARE • Publicerad 23 juni 2022
”Bortsett från ett gigantiskt köpcenter i och fyra bostadskvarter uppförda i modern anda upplever varken jag eller de som bor här att det investeras för att göra norra sidan av Ölandsleden attraktiv.”
”Bortsett från ett gigantiskt köpcenter i och fyra bostadskvarter uppförda i modern anda upplever varken jag eller de som bor här att det investeras för att göra norra sidan av Ölandsleden attraktiv.”

Vi i Berga, Djurängen, Funkabo, Norrliden och Snurrom. Vad har vi förtjänat? Berga belönades med ett upprustat centrum och bostäder. Djurängen fick en cykelbro samt bullervallen. Funkabo och Norrliden då? Ja vad har egentligen hänt här sedan kvarteren kom till? Självklart är jag inte så pessimistisk att de nya detaljplaner som diskuteras gått mig förbi. Jag är inte heller en motståndare till dessa. Utan jag ställer mig mest frågande till vad ni som står bakom satsningar tror de ska göra för norra Kalmar?

Dyra massproducerade lägenheter kommer varken skänka trygghet eller glädje till oss som bor här. I mina öron klingar det tyvärr gentrifiering. Problemen som Kalmars politiker handskas med kommer inte upphöra för att ni putsar till fasaderna och inkvarterar fler människor. Satsa istället på offentliga byggnader som höjer attraktionsvärdet samt levnadsstandarden. Platser där alla kan samlas. Jag känner en enorm tacksamhet för satsningarna som gjorts för den yngre generationen i form av badplatser, fotbollsplaner, lekplatser och skateparken. Jag vet att de längtar tills den nya simhallen står klar. Men har folket här verkligen förtjänat att glömmas bort under så här lång tid?

Vattentornet i Berga gav tidigare norra Kalmar en unik prägel. Vilka är de som sätter sig emot eller inte vill investera i denna möjlighet att återigen lyfta Berga till nya höjder? Det finns uppenbarligen pengar och intresse för Berga. Varför inte förvalta ett redan befintligt landmärke, skapa en mötesplats som lockar folk ut ur sina hem och kanske till och med folk från andra stadsdelar att våga sig hit. För det finns tydligen de som bott hela sina liv i Kalmar utan att någonsin satt sin fot i varken Berga eller Norrliden. Smått problematiskt om ni frågar mig men varför skulle dem, det finns ju ingenting här som attraherar. Med en verksamhet i vattentornet skulle fler besöka Berga och få med sig ett helt nytt perspektiv på Kalmar.

Att unga människor har behövt mista sina liv innan de med makt och pengar börjar lovorda investeringar i våra bortglömda kvarter är rent ut sagt förjävligt. Det här är områden som dragits med negativa rykten i flera år. Var vi inte i behov av satsningar förut? Det existerar inga lokala caféer, restauranger, pubar eller torg i några av dessa stadsdelar! Att skapa pulserande stadsdelar är det som väcker våra kvarter till liv, gör dem attraktiva och säkra. När Berga Centrum gjordes om fanns goda möjligheter till att skapa ett luftigt och inbjudande torg men istället valde man såklart att resa ett höghus och skapa trånga passager som leder (eller klämmer) dig in och ut från dess kärna. Tryggt och säkert! Snart går Norrliden samma öde till mötes. Det finns ingenting för folket att samlas kring, där vi kan känna oss som en del av samhället. Varför skulle någon vilja flytta hit eller ens besöka? För att det byggs ett fräscht höghus? En stor del av alla lägenheter som byggs idag står tomma och områdena fortsätter att smutskastas samtidigt som ni sitter på era kontor, eller jobbar hemifrån, och väntar på att klockan ska bli slagen för dagen och det blivit dags att stämpla ut. Nöjda med era insatser för att ni “löst” bostadsbristen. Satsningar är på gång jag vet, det är på tiden, men jag önskar mycket mer för människorna som bor här än tomma löften och överprisade hyresrätter.

Jag säger inte att inget av det som skett inte hade hänt om det funnits ett café, en simhall eller en fritidsgård som är öppen dygnet runt för den delen. Däremot är jag övertygad om att människor förtjänar att leva i en miljö som andas och pulserar vilket i längden skapar ett bättre samhälle. Väck liv i våra bortglömda kvarter! Folket har förtjänat det alltför länge.

Undertecknat, 393

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.