unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Förebygg smittan på äldreboenden

Barometern försöker kartlägga situationen med covid 19 på äldreboenden i Kalmar. Man kan läsa att de boende får vara ute så länge det inte finns någon med symptom.
”Vem försäkrar att de anställda inte bär på viruset?”, undrar insändarskribenten.
”Vem försäkrar att de anställda inte bär på viruset?”, undrar insändarskribenten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men så fort det är någon som visar sjukdomstecken måste de vara inne på sina rum. Först när viruset upptäcks går man efter skyddsutrusning och vidtar åtgärder. Huvudmålet verkar vara att skydda personalen från att bli smittad i arbetet.

Naturligtvis är vi alla medvetna om och värdesätter högt de viktiga och hjältemodiga insatser som anställda inom äldreomsorgen gör. En spridning av coronaviruset bland dem orsakar inte bara lidande för den enskilde utan också kan resultera i en svårlöst personalbrist. Ändå känns logiken felriktad.

Viruset uppstår inte ur intet. Omsorgstagande på äldreboenden går sällan utanför dörrarna. Nu, när det också råder besöksförbud, är det i princip bara personalen som kan föra in smittan. Man vill därför inte gärna ta in vikarier. Men vem försäkrar att de anställda inte bär på viruset?

Det är i första hand gamla människor som ska skyddas. Skyddsutrustning borde användas av personalen för att förhindra att viruset hittar in i boenden. Förebyggande skyddsåtgärder mot smittspridning utifrån skapar en gynnsam dubbeleffekt. Delvis får de äldre en bättre barriär mot corona och de anställda kan också uppleva en säkrare arbetsmiljö. Mycket lidande kan besparas och flera liv kan räddas.

Tamás Lakatos

Läs mer