Insändare

”Fordonsregistret underlättar för biltjuvar”

Insändare Artikeln publicerades
Bilar är fortsatt intressanta för kriminella – inte minst i jakten på delar att sälja.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Bilar är fortsatt intressanta för kriminella – inte minst i jakten på delar att sälja.

Rapporterna om fordonsstölder duggar tätt. Inte sällan specialiserar sig ligorna på bilar med delar som är attraktiva att sälja.

Man söker aktivt upp ägarna, bryter sig in och stjäl nycklar eller fraktar bort fordonen på mindre lastbilar. När de försvunnit ut ur landet är det svårt att göra något.

Sverige har blivit något att ett smörgåsbord för biltjuvar. Det är enkelt att få tillgång till myndigheters uppgifter om ägarna. Med några knapptryck kan man se vilka fordon en person äger.

Detta är ett system som är tämligen unikt för Sverige. I de flesta andra europeiska länder är det endast myndighetspersoner som har tillgång till sådana uppgifter.

Det kan inte få fortsätta på det här sättet och Sverige måste tänka om.

Mot bakgrund av detta ställde KAK, Kungliga Automobilklubben, frågan till svenska folket om man anser att fordonsregistret skall vara öppet för alla eller endast för myndigheter som har giltiga skäl att hantera uppgifterna?

Nästan tre av fem svenskar (58 procent) anser att fordonsregistret ska vara mer slutet. I alla politiska riksdagspartier är det en majoritet av sympatisörerna som vill ”stänga” fordonsregistret.

Det öppna fordonsregistret är naturligtvis inte det enda som gör Sverige attraktivt för biltjuvar. Men en sådan enkel sak som att göra fordonsregistret mer rättssäkert borde inte kosta några större summor.

Anders Ydstedt

Kungliga Automobilklubben (KAK)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.