unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Föräldrarna måste ta större ansvar för sina barns gärningar

Jag läste om en kvinna som blivit överfallen efter att tagit ut pengar ur en bankomat i Nybro. Det är fruktansvärt och helt oacceptabelt.
Samhället måste agera hårdare mot ungdomar som begår brott, menar insändarskribenten.
Samhället måste agera hårdare mot ungdomar som begår brott, menar insändarskribenten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En annan otäck historia gäller en bekant som blev antastad av några tonårspojkar när denne cyklade genom badhusparken på ljusa dagen men klarade sig undan utan några större blessyrer förutom det mentala obehaget.

Undertecknad fick ett ovälkommet besök den 25 januari klockan 21:45, på altanen trots att det var upplyst och endast ett par meter från där vi satt och tittade på TV.

Gärningsmannen fick bråttom när han blev tillfrågad vad han sysslade med men avslöjade sig själv med att vara påverkad då vår ögon möttes för ett kort ögonblick. Detta är endast ett litet axplock om vad som försiggår i vår lilla stad.

Om vi vill leva i ett tryggt samhälle måste vi få slut på de kriminella strukturerna som tydligen etablerats även i lilla Nybro kommun.

Rättssystemet måste ändras på så att det blir konsekvenser med omedelbar verkan för den som begår ett brott. Dessa brott bör utredas omedelbart av en jourdomstol som handlägger denna vardagsbrottslighet med korta omhändertaganden så att dessa individer isoleras från sina ”kompisar”.

Straffen kan exempelvis vara en vecka, fjorton dagar samt att samhället börjar beslagta förövarnas värdesaker såsom bilar, bostäder beroende på vilket brott i ordningen personen döms för. Är gärningsmännen omyndiga skall vårdnadshavarna ställas till svars för barnens handlingar.

För övrigt var finns vårdnadshavarna till dessa individer som driver omkring i olika konstellationer? För inte finns det väl föräldrar som tror att det alltid är någon annat barns fel? Många tycker det är skolans sak att uppfostra barnen. Skolan ska inte vara en uppfostringsinstitution utan ett lärosäte.

Uppfostran och engagemang i barnens utveckling måste börja i späd ålder så att de unga lär sig respektera andra medmänniskor och samhällets lagar. Detta är ett föräldraansvar.

De butiker som finns kvar i Nybro har stora problem med snatteri vilket ska ses som en inkörsport till grövre brottslighet. Snatteriet måste få omedelbara konsekvenser exempelvis 48 timmars frihetsberövande från 15 år och uppåt. Under 15 år utegångsförbud och telefonförbud under motsvarande tid.

Nämnda förslag må vara naiva tankar men den inslagna vägen med det förlåtande samhället har i mångt och mycket kapitulerat.

Lars Lindvall

Läs mer

Kalmar

Klar: Då öppnar ny hälsocentralsfilial i Trekanten

Den 1 november öppnar Astrakanen, med hälsocentraler i Nybro och Emmaboda, en filial i Trekanten i Kalmar kommun. Planen var från början att öppna den tidigare i år, men på grund av pandemin blev det uppskjutet.

Nybro

Nybro: Trädgårdsavfall brann i containrar

Vid 17-tiden på fredagen inkom ett larm om en brand i en container på Tallgölsgatan. Enligt en förbipasserande ska det ha synts mycket rök från containern.

Nybro

Brott: 50-åring misstänkt för upprepat våld mot flickvän

Man från Nybro kommun häktades på fredagen.

Kalmar

Kalmar: Flera inbrott i Tvärskogs-trakten

Föremål stals ur förråd.

Länet: Många får betalningsförelägganden

Högsby

Länet: Många får betalningsförelägganden

Ökning med 10 procent.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Bil slangad på bensin i Markaryds kommun. Misstänkt rattfylleri i Kalmar.