unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Finns det en annan väg för landsbygden?

Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, kom under 1960-talet i folkmun att tolkas som ”Alla Måste Söderut”. Tolkningen var en del av kritiken mot den politik som avfolkade kommuner i Norrland.
”Historiskt sett ingick Kristdala, Misterhult och Tuna socken i Tunaläns härad”, slår insändarskribenten fast och målar en vision där norra Oskarshamns kommun står på egna ben.
”Historiskt sett ingick Kristdala, Misterhult och Tuna socken i Tunaläns härad”, slår insändarskribenten fast och målar en vision där norra Oskarshamns kommun står på egna ben.
Foto: Arkivbild
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det var länge sedan, men flyttlass-politiken har fortsatt att ta sig nya uttryck, också i södra Sverige. Nedläggningen av äldreboendet i Misterhult är ett exempel på detta. Trots fagra tal om att ”hela Sverige ska leva” och att landsbygden, inte minst jordbruket, är viktigt för landets beredskap, sker kommunernas investeringar i centralorterna. Landsbygden fortsätter att avfolkas och utarmas. Är den här utvecklingen omöjlig att vända, eller är det möjligt att välja en annan väg?

För att söka svar på den frågan, låt oss diskutera en vision om hur de områden som i dag utgör den norra delen av Oskarshamns kommun kanske beskrivs år 2029:

Tunaläns kommun är beläget i Kalmar län. Arealen uppgår till 656 kvadratkilometer. Invånarantalet uppgick den 31 december 2029 till 4 863 personer. Tätorter i kommunen är Kristdala, Misterhult, Fårbo och Figeholm.

Kärnkraftsindustrin med en inkapslingsanläggning, serverhallar, pappers- och metallindustri, jordbruk, turism och kommunal service är viktiga arbetsgivare. Grundskolor finns i Figeholm, Misterhult, Ishult, Kristdala och Bråbo. Äldreboenden finns i Figeholm, Fårbo, Misterhult och Kristdala.

Tunaläns kommun har ett samarbete med landets 20 minsta kommuner inom ekonomistyrning och näringslivsutveckling. Vissa kommunala tjänstebefattningar delas med Hultsfred, Vimmerby, Västervik och Ydre kommun.

Landskapet i kommunen utgörs i öster av Misterhults skärgård. Lerfyllda uppodlade dalgångar omgivna av skog och betesmarker sträcker sig från kusten inåt landet. Ett sjuttiotal sjöar finns i kommunen. Längst i sydväst finns Bråbygden med ett unikt kulturlandskap.

Historiskt sett ingick Kristdala, Misterhult och Tuna socken i Tunaläns härad. Dessa socknar utgjorde egna kommuner mellan 1863 och 1967. Kristdala och Misterhults kommun ingick när Oskarshamns kommun bildades 1971. En del av Tuna församling överfördes till Oskarshamns kommun 1972. Tunaläns kommun bildades 2027 efter en folkomröstning där frågan var om den norra delen av Oskarshamns kommun skulle bilda en egen kommun eller inte. Tunaläns kommun blev då den senaste i raden av totalt 13 kommuner som bildats genom kommundelning sedan 1980. Tunaläns kommun föregicks närmast av Knivsta kommun som bildades 2003 och tidigare var en del av Uppsala kommun.

AMIS (Alla Måste Inte Söderut)