Insändare

Fel att lägga ner äldreboenden i Misterhult

Insändare Artikeln publicerades
Misterhultsbygden drabbas när äldreboende försvinner, menar insändarskribenten.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Misterhultsbygden drabbas när äldreboende försvinner, menar insändarskribenten.

It’s all ’bout The money sjunger artisten Meja i en låt och visst handlar mycket här i världen om pengars makt och fördärv.

Nu försöker styrande politiker i Oskarshamns kommun dra en vals med samma refräng om nedläggningen av äldreboenden i Misterhult. Men i det här fallet tror jag det inte bara handlar om pengar utan mera om egen bekvämlighet och prioriteringar.

De politiskt styrande borde verkligen ha större visioner än att hänvisa till sparbeting när de nu planerar att lägga ner Charlottagården och Ängsbacken i Misterhultbygden som redan är hårt drabbad av deras iver att centralisera all verksamhet. Men politiker och ledande tjänstemän tycker väl kanske att det blir bekvämare om allt finns i Oskarshamn.

Tidningarna berättade den 3 oktober att socialdemokraterna och moderaterna bestämt sig för nedläggning av äldreboendena i Misterhult. Samtidigt kom ett utspel från Oskarshamns kommun och Västerviks kommun om att starta ett pilotprojekt för att utveckla servicen i Misterhultsbygden och Blankaholmstrakten.

Jag tycker att planerna på att lägga ned äldreboendet blir helt fel då. Om Oskarshamns politiker verkligen värnar om Misterhultsbygden måste de också vara beredda att satsa något eftersom allt hänger ihop. Om det inte finns någon verksamhet i bygden så är det knepigt att bedriva service och om inte Oskarshamns kommun tror på att ha någon verksamhet där, vem ska då våga.

Det finns alternativ. Årshyran för äldreboendena Pilbacken och Pilgården i Oskarshamn är 1,7 miljoner kronor per år. Om man inte missat att säga upp kontraktet för två år sedan hade pengar sparats som räckt till en del för att bevara Misterhultsbygden äldreboende.

En förhandling med Byggebo kunde kanske lösa kontraktet i förtid eftersom ombyggnad till eftertraktade lägenheter är möjlig.

Att bit för bit montera ner kommunal verksamhet i Misterhult är en dålig lösning som rimmar illa med vallöften om satsningar på landsbygden. Om vallöftena inte bara är röstfiske måste det också få kosta något.

Jag undrar också vad den socialdemokratiska föreningen i Figeholm-Fårbo-Misterhult tycker om planerna på nedläggning. Jag har inte sett i pressen att de uttalat sig i frågan, men någon åsikt måste man väl ändå ha.

Sven Ström

Läs mer:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.