Annons
Insändare

Farleden är avstängd på grund av säkerhetsskäl

Svar på insändaren ”Vad händer med Malmfjärden?” Vad kul att du är engagerad i vad som händer där!
Insändare • Publicerad 25 september 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Testområdena kommer dock att flyttas under projektets gång, vilket kommer att påverka var farleden kommer att vara avstängd”, skriver projektledaren för Life Sure i Malmfjärden i Kalmar.
”Testområdena kommer dock att flyttas under projektets gång, vilket kommer att påverka var farleden kommer att vara avstängd”, skriver projektledaren för Life Sure i Malmfjärden i Kalmar.

Det är precis som du skriver – informationen om Life Sure, det projekt som pågår i Malmfjärden i Kalmar, har blåst sönder. Vi håller på att ta fram nya, mer väderbeständiga skyltar så att alla som kommer till platsen kan lära sig mer om vad som händer.

Det är också så att farleden i Malmfjärden just nu är avstängd på grund av säkerhetsskäl. Under hösten går projektet in i en ny spännande fas, då vi går upp i fullskaletest. Det innebär att vi inom kort kommer att ha två muddringsrobotar, Mudster 1 och Mudster 2, som ska gå upp i full kapacitet. Under vintern kommer muddringen att upphöra för att tas upp igen till våren och hålla på till och med sommaren 2021. Testområdena kommer dock att flyttas under projektets gång, vilket kommer att påverka var farleden kommer att vara avstängd.

Annons

Projektet Life Sure är finansierat av EU och Havs- och vattenmyndigheten och Kalmar kommun och Linnéuniversitetet är partner i projektet. Life Sure har som mål att testa och demonstrera en mobil och innovativ muddringsteknik i Malmfjärden. Detta innebär att övergött och förorenat bottenslam ska tas upp på ett kostnadseffektivt och ekologiskt hållbart sätt. Muddringsrobotarna ska muddra skonsamt, utan att grumla ner vattnet i viken för att livsmiljön för fiskarna och bottenlevande djur inte ska förstöras.

Tanken är även att återvinna minst 70 procent av det upptagna bottenslammet. Bottenslammet, eller sediment som det också kallas, som tas upp har höga halter av fosfor och kväve vilket gör det lämpligt att användas till exempel som gödselmedel i jordbruket.

På längre sikt hoppas vi att projektet leder till renare vikar och att fler kommuner kan få nytta av teamets lärdomar och resultat i projektet.

Läs gärna mer om projektet på life-sure.eu eller följ oss på Facebook!

Renate Foks,

projektledare Life Sure

LÄS MER:

Annons
Annons
Annons
Annons