Eleverna har sett flera exempel på demokratins avarter
Dock ingår det också i vårt uppdrag att hjälpa eleverna att se på saker utifrån olika perspektiv, och det är inte helt enkelt att visa våra elever att det även finns vissa nackdelar med våra demokratiska processer. Därför kan vi nu tacka Högsby kommuns förtroendevalda inom skolfrågor, som under den senaste tiden har gett oss flera exempel på demokratins avarter.
Skolans personal fick under hösten veta på vilka grunder utbildningsutskottet ansåg sig kunna försvara en nedläggning av de nationella gymnasieprogrammen. I samband med detta fick personalen i uppdrag av skolchefen att kartlägga för- och nackdelar med en eventuell nedläggning. Godtroget satte vi flitigt igång med detta. Efter ett mycket omfattande arbete kom vi fram till ett pedagogiskt och ekonomiskt resultat som helt skilde sig från UU:s kalkyl.
Vår kalkyl visade att det skulle bli dyrare att skicka gymnasieelever till andra skolor, då nästan samtliga läser sina kurser med vuxenstuderande, som alltså ska få fortsätta studera på skolan. Kommunen skulle betala för elevers studier på annan ort samtidigt som samma antal personal skulle finnas kvar på HUC, för att bara undervisa elever på komvux och introduktionsprogrammen. Detta skulle betyda att skolans omkostnader blir alldeles för höga, vilket i sin tur skulle kunna motivera en total nedläggning av skolan. I ljuset av den uppenbara motviljan att göra vår information tillgänglig för kommunstyrelsen i god tid, verkar detta ha varit UU:s plan redan från början.
Baserat på gymnasieprogrammens rådande elevantal, kommer det att kosta cirka 5 miljoner kronor per år att skicka våra elever till andra skolor. Men den siffran gäller bara om eleverna inte behöver extra stöd, något som vi lärare vet att våra elever kommer att behöva på större skolor, som inte är anpassade på samma sätt som vår lilla skola. De fem miljonerna kommer snabbt att bli en mycket högre summa.
Om vi till exempel istället hade fått satsa på att marknadsföra skolans industriprogram med svetsinriktning kunde 10 elever, skrivna i andra kommuner vid detta program, genererat cirka 4,6 miljoner kr under tre år – något som till exempel hade kunnat bidra till att behålla ytterskolorna i kommunen. Dock har uppenbarligen sådana ambitioner inte funnits.
Så tack, utbildningsutskottet. Tack för att ni ställer upp för våra elever och hjälper dem att förstå bristerna med vår demokrati.
Kommunanställda