GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elbolagen har lyckats bedra både staten och oss konsumenter

Våra politiker har försatt oss i en svårlöst situation, där vi som konsumenter saknar möjligheter att tillvarata våra intressen.
Insändare • Publicerad 9 december 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nu är det dags att riksdagen tar över frågan om den akuta elkostnaden och pressar leverantörerna till ett prisstopp”, skriver insändarskribenten.
”Nu är det dags att riksdagen tar över frågan om den akuta elkostnaden och pressar leverantörerna till ett prisstopp”, skriver insändarskribenten.Foto: Anders Wiklund/TT

Elproduktionen har minskat drastiskt bland annat genom stängda kärnreaktorer. Samtidigt är hela politiken inriktad på att öka förbrukningen av el mer än tidigare. Allt ska drivas med el. Staten har dessutom accepterat att transporten av el från Norrland söderut ska få kosta skjortan. Jämför med priset på drivmedel, som trots långa transporter norrut med tankbilar, inte kostar väsentligt mer i Luleå och Kalix än i Skövde och Kalmar.

Elbolagen har således lyckats bedra både staten och oss konsumenter genom ett falskt påstående, att transporten av el skulle vara en kostsam sak. Vi tvingas således betala både ett högre pris per kWh och för transporten av desamma alla mest till område 4, dit Kalmar län och hela södra Sverige hör.

Nu är det dags att riksdagen tar över frågan om den akuta elkostnaden och pressar leverantörerna till ett prisstopp och dessutom går in med subventioner. Om eländet får fortsätta kommer många att drivas från hus och hem på grund av skenande elkostnader. Företag tvingas dra ner på sin produktion och eventuellt avskeda personal på grund av elbrist i kombination med skyhöga priser.

Något för regionens ledamöter i riksdagen att lansera nu som en julklapp till folket.

Kjell Samuelson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.