GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Du och jag blir manipulerade

Facebook och Google använder jag varje dag och jag blir manipulerad av dem.
Insändare • Publicerad 5 januari 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”När jag söker på Google så filtreras mina sökfrågor fram och jag blir ofta bekräftad i mina åsikter i de svar jag får i sökningarna”, skriver insändarskribenten.
”När jag söker på Google så filtreras mina sökfrågor fram och jag blir ofta bekräftad i mina åsikter i de svar jag får i sökningarna”, skriver insändarskribenten.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Varje gång jag får en like på ett inlägg får jag ett dopaminpåslag som ger mig en lyckokänsla. När jag söker på Google så filtreras mina sökfrågor fram och jag blir ofta bekräftad i mina åsikter i de svar jag får i sökningarna. Nya vänner föreslås utan att jag gör aktiva val och data om mig säljs till företag så att jag ska klicka på skräddarsydda annonser.

Detta påverkar inte bara mig utan två miljarder människor vars liv kretsar mer och mer kring sociala media. Vi människor är lättmanipulerade och det som manipulerar oss är numera artificiell intelligens som människor inte längre har full kontroll över. Resultat av denna manipulation är depression, sänkt självkänsla, hot mot demokratin, hat mot andra och till och med våld som exempelvis upplopp i USA och folkmord i Burma.

Vi måste ta tillbaka kontrollen över hur vi prioriterar vår egen tid och lagstifta om hur algoritmerna ska se ut för att inte manipulera oss.

Jag vill uppmana länets riksdagsledamöter att driva denna fråga. Att ta kontroll över algoritmerna som styr sociala medier är inte en partiideologisk fråga. Det är inte så enkelt att var och en ska ta ansvar för att själv ställa in vissa inställningar på sin mobil för att skydda sig. Det borde vara tvärtom, att du själv medvetet regelbundet behöver aktivera de inställningar som innebär att du blir lättmanipulerad och tillbringar orimligt mycket tid på dina sociala medier.

Nedan finns en utmaning till dig:

# Följ någons sociala flöde vars åsikter du helst tar avstånd från - du kan bidra till att minska polariseringen.

# Stäng av dina sociala medier ett par dagar - framkallar det abstinens så fundera över vad det gör med dig.

# Ring en vän eller släkting du inte haft kontakt med på länge - ger en god känsla efteråt.

Niklas Holmgren

Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.