Annons
Insändare

Det saknas kunskaper hos beslutfattare om adoptioner

Läste i OT att verksamhetschefen på Adoptionscentrum ser tecken på att länder öppnar upp för adoptioner även om pandemin pågår vilket jag som utlandsadopterad beklagar!
Insändare • Publicerad 10 oktober 2020 • Uppdaterad 11 oktober 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Man får nästan känslan av att vi som utlandsadopterade är en imbecill fårskock som inte kan föra vår egen talan”, skriver insändarskribenten.
”Man får nästan känslan av att vi som utlandsadopterade är en imbecill fårskock som inte kan föra vår egen talan”, skriver insändarskribenten.Foto: Christine Olsson/TT

Socialstyrelsen har kommit med siffror om utlandsadopterades psykiska ohälsa som visar att nästan var 20:e adopterad har vårdats för försök att begå självmord. Bland dessa har många självmord också genomförts varav det största antalet begåtts av kvinnor.

Sverige är det land som tagit emot flest barn per capita för adoption men man talar inte om den psykiska ohälsan bland gruppen även om Sverige i andra fall är bra på att se barnperspektivet.

Annons

Media hämtar i regel sina uppgifter från forskarrapporter men intervjuar sällan de verkliga experterna. De utlandsadopterade! Man får nästan känslan av att vi är en imbecill fårskock som inte kan föra vår egen talan!

De barn som ska adopteras beställs som beställningsobjekt från någons almanacka för att sedan forslas jorden runt.

Barnen är rättslösa då staterna inte respekterar barnens rättigheter, nationalitet eller familjerelationer. Barnkonventionens och FN:s mänskliga rättigheter som gäller för andra barn gäller inte för utlandsadopterade! Det här är Kalla Fakta och visar på att det saknas kunskaper bland beslutsfattare som fortsätter med denna hantering.

Förr auktionerades barn bort vilket nu betraktas som fruktansvärt. I dag skickas barnen runt jordklotet som handelsvaror i stället så vad är egentligen skillnaden mot barnauktionerna?!

Taina Adolfsson

Oskarshamn

Per JakobssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons