unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Det råder förvirring över vaccinationsprogrammet

På julafton kom mamma hem till mig och var så lycklig. Hon hade fått en underbar julklapp. Ett telefonsamtal ifrån kommunen som frågade hur hon ställde sig till vaccinet mot covid-19. Mamma tackade ja.
Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt kvinnan i telefonluren skulle hon inte behöva fundera på något. Genom att hon hade trygghetslarm så ingick hon i kommunens vaccinationsprogram. När det var dags skulle hon få besök av hemsjukvården och ett stick i armen.

Under förra veckan började mamma bli orolig och ringde till kommunen om vaccinet och fick till svar att hon skulle vända sig till hälsocentralen.

Fredagen den 19 februari var jag med mamma på hälsocentralen för provtagning. Vi tog upp frågan om vaccin och fick till svar att mamma skulle vända sig till kommunen. Nu blev det total förvirring.

I skrivande stund har jag varit i kontakt med kommunens vaccinationssamordnare. Ett bra samtal, där jag fick klarhet i hur det förhöll sig med vaccinationen. Och nya direktiv gäller.

Mamma som ”bara” har trygghetslarm måste vänta ytterligare några veckor tills hälsocentralen (regionen) ger i uppdrag till kommunen att mamma ska få sitt vaccin i hemmet.

Först ingick hon i fas 1. Nu är hon nedflyttad till fas 2.

Mamma är 87 år och kommer att få vaccinet runt vecka 12.

Men allt är beroende på att utlovade vaccinleveranser också kommer.

Varje region arbetar för att alla som vill ta vaccinet ska kunna göra det i turordning enligt de rekommendationer för prioritetsordning som har tagits fram. Leveranserna av vaccin kommer till Sverige i omgångar. Det påverkar hur mycket vaccin varje region får och när vaccinationerna av olika grupper kan genomföras.

Så i landet totalt innebär det att vissa kommuner/regioner måste prioritera om listan. Medan vissa kommuner/regioner kan köra på med vaccinet enligt tidtabellen.

För att man ”bara” har trygghetslarm som behovsbedömning på pappret så säger det ingenting om hur det ser ut i den dagliga livsföringen. När det finns två vuxna döttrar bakom en mamma.

Anhörig / Yvonne Malmgren, Nybro

Läs mer