Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Det går inte riva byggnader med historiskt arv på grund av vanskötsel”

Det är med oro styrelsen för Hembygdsföreningen Oskarshamn–Döderhult ser på kommunens planer att riva Kikeboskolan. Det är en byggnad med viktig betydelse för generationer oskarshamnare och som handlar om stadens identitet.
Hembygdsföreningen Oskarshamn–Döderhult motsätter sig rivningsplanerna för Kikeboskolan.
Hembygdsföreningen Oskarshamn–Döderhult motsätter sig rivningsplanerna för Kikeboskolan.
Foto: Jan Brunby
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det går inte att riva byggnader med ett historiskt arv och med god kvalitet på grund av byggnadens vanskötsel. Den som besöker Kikeboskolan ser vilken fin byggnad som döljer sig bakom förfallet, en byggnad som är väl inpassad i den sluttande terrängen. Den är ett monument över efterkrigstidens tillväxt och välståndsuppbyggnad. Med Kikeboskolans tillkomst skapades ett vackert område. Stadens bebyggelse slutade på 1950-tales början ungefär där Kikeboskolan byggdes.

Att reagera först nu kan verka senkommet, men kommunen har hela tiden presenterat olika idéer om äldrebostäder och andra bostäder på området. Om ingen är intresserad av detta så borde Kikeboskolan efter ombyggnad kunna användas till andra ändamål, till exempel kommunala verksamheter. Kommunen kan också ge Byggebo uppdraget att bygga om skolan till bostäder i samarbete med kommunen. Att det krävs en total renovering står helt klart på grund av det skick byggnaden befinner sig i och givetvis måste all el-, ventilation- och VVS-installationer bytas ut.

Byggnaden och miljön kring skolan måste få leva vidare för att bevara den historiska utvecklingen. Stadens charm bygger på en blandning av tidstypiska byggnader. Kikeboskolan är ett utmärkt exempel på detta till skillnad mot Valhallaskolans brutalfunktionalism vilken uppfördes i en ovanligt vacker park med handelsträdgård.

Fastighetens ombyggnad behöver inte betala sig i nästa bokslut utan kan fördelas på många år framåt. Den kan försköna Oskarshamn och bidra till attraktiva bostäder/lokaler för presumtiva hyresgäster, vilket i sin tur kan leda till att målet 30 000 invånare år 2030 uppnås.

Hembygdsföreningen Oskarshamn-Döderhult säger med eftertryck nej till rivningsplanerna.

Styrelsen i Hembygdsföreningen Oskarshamn-Döderhult

LÄS MER:

Läs mer