GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Det är tid att öppna upp ögonen även för människor som inte rör sig ute i skogen”

Sverige halkar efter när det gäller miljö och skydd av skogen trots att det finns en lag som reglerar detta genom en skogspolitik som beslutades av riksdagen 1993 med två jämställda mål – ett miljömål och ett produktionsmål. I regeringens proposition 1992/93:226 beskrivs de båda målen sammanfattningsvis.
Insändare • Publicerad 9 oktober 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är tid att öppna upp ögonen även för människor som inte rör sig ute i skogen”, skriver Sofie Bergman (L).
”Det är tid att öppna upp ögonen även för människor som inte rör sig ute i skogen”, skriver Sofie Bergman (L).
Foto: Gorm Kallestad

Miljömålet innebär att biologisk mångfald och genetisk variation i skogen ska säkras. Skogen ska brukas så att växt- och djurarter som naturligt hör hemma i skogen ges förutsättningar att fortleva under naturliga betingelser och i livskraftiga bestånd. Hotade arter och naturtyper ska skyddas. Skogens kulturmiljövärden samt dess estetiska och sociala värden ska värnas.

I produktionsmålet innebär det att skogen och skogsmarken ska utnyttjas effektivt och ansvarsfullt så att den ger en uthållig och god avkastning.

Hur kan då kalhyggen och markförstörelse vara tillåtet i en demokratisk och upplyst stat? Forskningen visar att gammelskogar är vårt största hopp i klimatkrisen och att de binder koldioxid, bidrar till vattenproduktion och rent syre.

Sveaskog och andra stora skogsbolag går in och kalhugger även i naturreservat där privatpersoner får böta om de råkar bryta av en kvist eller plocka en fridlyst blomma men att efterlämna spår av krigsskador i skog och mark som aldrig går att reparera är inga större bekymmer.

Propaganda om hållbart skogsbruk sprids i media av skogsbolagen, verkligheten är den motsatta. Vi som rör oss ute i naturen ser hur de omfattande skadorna av kalhyggen accelererar i allt snabbare takt.

Det är tid att öppna upp ögonen även för människor som inte rör sig ute i skogen men som har barn och barnbarn som förtjänar en ärlig chans att få tillgång till dricksvatten i framtiden och rent syre att andas.

Sofie Bergman (L)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.