”Det är med avsky man påminns om den makabra nöjesjakten på lodjuret”

Tråkigt för jägarkåren att lodjursjakten i Kalmar län redan är avblåst. Man har fått nöja sig med att plåga livet ur endast 25 chanslösa djur, när det var läge att få skjuta ihjäl 32.
Insändare • Publicerad fredag 19:48
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Detta skandalösa dödande av Europas största kattdjur borde givetvis stoppas omgående”, skriver insändarskribenten.
”Detta skandalösa dödande av Europas största kattdjur borde givetvis stoppas omgående”, skriver insändarskribenten.Foto: Paul Kleiven

Det är med avsky man i insändare, efter insändare blir påmind om senaste tidens makabra nöjesjakt på lodjuret. Bland annat har Anders Johansson, med flera, sakligt belyst dårskapen av denna troféjakt.

Skyddsjakt må vara en sak, men varje normalbegåvad individ begriper att slakt av närmare 30 procent av stammen inte på något sätt står i proportion till det skygga, vackra djurets skadeverkningar.

I ett inslag på lokal-tv intervjuas exempelvis en lantbrukare angående problemet och han svarar: ”Nej, jag har nötkreatur och upplever inga sådana bekymmer.”

”Har några av dina yrkeskollegor tagit skada av lodjurets framfart” blir nästa fråga, varvid svaret blir: ”Nej, inte jättemycket”, vilket i praktiken betyder inga som helst problem.

Och i Barometerns torsdagsbilaga av jord och skogsbruk aktualiseras det åter igen, när en ”framgångsrik” jägare beskriver den härliga känslan och spänningen när varelsen skjuts till döds. Avskyvärt är bara förnamnet och lodjuret skulle tydligen stoppas upp och bli skrytobjekt för den tappre mästerskytten, som antagligen inbillar sig att någon ska imponeras över den fantastiska bedriften. Vämjeligt.

All heder till Blekinges, Hallands och Skånes län, som inte ställer upp på denna typ av kvalificerat djurplågeri, men tyvärr består beslutande tjänstemän i vår region av ynkryggar, uppenbarligen sittande i knät på jägarkåren.

Att sedan i olika medier inte kunna undgå att se nöjda hjältar, stolt poserande med fällda byten, vettskrämda, hetsade, chanslösa, flyende för sina liv i fruktlösa försök att undgå sina plågoandar är en bedrövlig syn. Måste kännas bra för de modiga män och kvinnor, som med oddsen 100 mot 0 i resurser, bestående av teknisk utrustning, hundar, fordon, drevkarlar och inte minst en icke föraktlig vapenarsenal, få visa sitt hjältemod.

Tydligen har ett mindre antal registrerade jägare i Kronobergs län genom mejlmisstag hamnat i offentligt ljus, och det var föga populärt för de inblandade att få utstå verbalt spott och spe för sin böjelse, att för sitt höga nöjes skull, avrätta lodjur i mångfald.

Detta skandalösa dödande av Europas största kattdjur borde givetvis stoppas omgående och få beslutsfattare, och utövare, av den fega galenskapen att skämmas.

Anders Gustafsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.