Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Det är fullt tillåtet att vara ensam”

Är det oss äldre som ensamheten plågar allra värst? Och är den alltid så plågsam?
Ensamhet i karantän under corona.
Ensamhet i karantän under corona.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nej, de flesta av oss har nog konstaterat att isoleringen under pandemin har gett oss tillfälle till egna funderingar. Inte är det alltid så berikande att tvingas utbyta fraser med varandra. Den påtvingade ensamheten fick man känna av under barndomen, ungdomen och i vuxenlivet. Då var den verkligen påtvingad. En fåmäld människa var inte populär.

Den moderna psykologin lär ut att ett blygt försagt barn bör snarast bättra sig och åtminstone försöka vara social. Det gäller både i skolan samt senare i livet då arbete skall sökas. Vi kan ju tänka oss att stora företag ogärna anställer en som varken är talför eller skojfrisk. Helst passa in i en grupp. Sedan är väl inte så kinkigt med kunskaper. Grupp samhörighet är viktigast.

Så vi kan konstatera att ålderdomen är en behaglig tid. Det är fullt tillåtet att vara ensam.

Aino Samuelsson

Läs mer