GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”De som bosätter i Herrstorpet vill nog inte ha vindkraftsindustrier som granne”

Hultsfreds kommunpolitiker har att ta ställning till en omfattande etablering av vindkraftsindustrier i nio olika områden. Närmast ska en vindkraftsanläggning om tolv 270 meter höga kraftverk strax söder om Virserum behandlas av kommunfullmäktige.
Insändare • Publicerad 25 september 2021 • Uppdaterad 27 september 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dessa verk har en bas på storlek av en hockeyrink och kommer att kunna ses på 6,5 mils avstånd. Jag menar att dessa vindkraftsindustrier är ett hot mot kommunens utvecklingspotential och de som bor i kommunen.

Hultsfreds kommun har liksom de flesta glesbygdskommuner fått se hur industrier lagts ned och jobben och därmed invånare flyttat till större städer. Avfolkning har medfört en utarmning av många mindre kommuner. Drömmen om nya industrier finns men blir sällan verklighet. De industrietableringar som uppmuntras av centralmakten med bidrag handlar främst om vindkraftsindustri som varken ger varaktig sysselsättning eller gynnar lokalt näringsliv.

Till skillnad från många andra kommuner har Hultsfreds kommun ett gynnsamt utgångsläge. De gamla industrijobben har ersatts med jobb som direkt eller indirekt kommer från vår miljö. Besöksnäringen är växande och gynnar handel och service. Priserna på fritidshus har stigit markant och de bebos nu oavhängigt av säsong. Bara runt lilla Virserumssjön finns det mer än etthundra fritidshus. Även om ”stugfolket” inte är skrivna i kommunen, så efterfrågar de varor och hantverksservice. Och fler och fler fritidshus blir till helårsboende. Det är goda tider för handlare, byggare, elektriker, målare, rörmokare, grävmaskinister och så vidare. Dessa jobb kan försvinna om vindbruksplanen realiseras.

”För att kompensera detta vill krafter bland kommunens politiker genomföra en omfattande miljöförstöring hos oss”, skriver insändarskribenten.
”För att kompensera detta vill krafter bland kommunens politiker genomföra en omfattande miljöförstöring hos oss”, skriver insändarskribenten.
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Vi ser idag en trend om utflyttning från storstäder till lugnare miljöer. Det ger fler flyttlass till kommunens orter. Antalet barn i skolan i Virserum har fördubblats sedan starten 2010 tack vare inflyttning och att ungdomar stannar kvar i jobb här eller på pendlingsavstånd. De nya som kommer hit söker ett naturnära boende i en attraktiv miljö och pendlar gärna till jobbet för det privilegiet. Då har en obruten horisont och en obruten skogskam ett enormt estetiskt värde. De som tänkt sig köpa en tomt och bygga i Herrstorpet vill kunna njuta av Hulingens närhet, men vill nog inte ha uppemot trehundra meter höga vindkraftsindustrier som granne.

I Kina med flera länder byggs det kolkraftverk på löpande band. För att kompensera detta vill krafter bland kommunens politiker genomföra en omfattande miljöförstöring hos oss. Detta för att gå nuvarande regering till mötes. De få som gynnas här är en handfull skogsägare som får ”trissvinsten” med arbetsfri inkomst i tjugofem år. På bekostnad av förlorade arbetstillfällen i kommunen.

Hultsfreds framtid finns i en attraktiv boendemiljö där människor kan leva i samklang med en nära och oförstörd natur. Det är vår främsta tillgång och vi ska slå vakt om den.

Carl Samuelson

Kulturreservatet Högarps By Styrelseledamot Prolympia Virserum

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.