Annons

"De flesta studenter förstår allvaret med coronaviruset”

Samtidigt som en pandemi sprider sig över världen sitter ungdomar med tolv års skolgång i ryggsäcken och gråter över att inte få springa ut, åka flak och gå barrundor. Egoistiskt och själviskt, men för mig alldeles förståeligt.
Insändare • Publicerad 5 juni 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi har offrat mycket så att vilja ha en studentdag är inte mycket begärt”, skriver en elev på Stagneliusskolan.
"Vi har offrat mycket så att vilja ha en studentdag är inte mycket begärt”, skriver en elev på Stagneliusskolan.Foto: Mats Holmertz

Studenten har många haft som motivation de senaste skolåren. Det kanske låter töntigt och barnsligt att en dags festande med nära och kära och känslan av att vara färdig kan vara så lockande, men jag kräver inte att alla ska förstå heller.

Jag är ingen epidemiolog men jag vet att min klass inte kommer att sprida mer virus den 12 juni än vad Sveriges befolkning gör varje dag på kaféer, restauranger och i grundskolorna. I skrivande stund rör sig svenskar på stan utan att direkt tänka på avstånd. Ofta är det även människor som är äldre och därmed i riskgruppen. Jag hör inte att staten vill ändra detta. De vill istället ställa in studenten, en dag där ungdomar (som inte drabbas lika hårt av viruset) firar sin examen tillsammans.

”Vi studenter har offrat mer än många andra i detta, så att vilja ha en studentdag är inte mycket begärt”, skriver Wilma Granberg.
”Vi studenter har offrat mer än många andra i detta, så att vilja ha en studentdag är inte mycket begärt”, skriver Wilma Granberg.Foto: Privat
Annons

Majoriteten av ungdomarna vill inte bjuda mormor och morfar på sin mottagning, majoriteten av dem förstår allvaret och majoriteten är medvetna om konsekvenserna av smittspridningen. Det är inte ungdomarna som ska ta ansvaret för detta. Nu tänker du kanske: ”Fy vad oansvarigt och respektlöst sagt!” Men jag har suttit hemma vid min dator sedan mitten av mars och skött skolan hemifrån. Jag har isolerat mig hela våren, riskerat betyg och framtidsplaner eftersom högskoleprovet ställdes in och sett mina studentevent som bal och pubrunda ställas in ett efter ett.

ALLT OM STUDENTEN:

Jag har offrat väldigt mycket för att smittspridningen ska minska och för att sjukvården inte ska överbelastas. Samtidigt ser jag hur människor i den äldre åldern inte stannar hemma. De rör sig nonchalant i den lokala mataffären utan att tänka på avstånd och går på stan som om ingenting har hänt.

”Jag har inte suttit hemma med fjärrundervisning och sett mina planer glida ut i sanden för min egen skull utan för riskgruppernas.”
Wilma Granberg

Jag har inte suttit hemma med fjärrundervisning och sett mina planer glida ut i sanden för min egen skull utan för riskgruppernas. Jag har gjort det för att personalen i sjukvården inte ska bli överbelastad och för att så få människor som möjligt ska bli smittade. Vi studenter har offrat mer än många andra i detta, så att vilja ha en studentdag är inte mycket begärt.

Jag förstår att vi måste ta ett kollektivt ansvar för att minska spridningen av coronaviruset, men detta måste börja gälla alla. Ni som fortfarande går på uteserveringar, ni som fortfarande inte lärt er tvätta händerna och ni som är i riskgrupperna, det gäller er också. Vi studenter är trötta på att ställa in planer för er skull när ni själva inte gör något.

Wilma Granberg, Stagneliusskolan

LÄS MER HÄR:

Annons
Annons
Annons
Annons