Annons
Insändare

Därför behövs dessa pengar. Nu.

Angående Johan Krantz (M) reaktion på IFK Kalmar stöd från kommunen.
Insändare • Publicerad 4 december 2022 • Uppdaterad 5 december 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
IFK Kalmars spelare jublade efter att Alyssa Mae Walker kvitterat till 2–2 borta mot Linköping FC i damallsvenskan.
IFK Kalmars spelare jublade efter att Alyssa Mae Walker kvitterat till 2–2 borta mot Linköping FC i damallsvenskan.Foto: Stefan Jerrevång/TT

"Man kan inte göra så här. Det hade varit en sak om man gjort en jämställdhetssatsning och IFK Kalmar hade haft mycket lokala spelare. Nu tar man skattebetalarnas pengar för att betala löner till deras amerikanskor."

Johan Krantz är kritisk över den planerade stöden till IFK Kalmar.

Annons

Det kan man principiellt förstå om man har ansikten att sportaktiviteter är "privatsak" och inte skattebetalarnas sak. Jag vet inte hur han förhållit sig till när KFF var i den finansiella problemträsken.

Men oavsett: Den kvinnliga fotbollen behöver en ankare i Kalmar. Det måste vara attraherande för flickor och tjejer att jaga bollen. Och det är mycket mer sannolikt om man har damallsvenskans förebilder i sin förening och inte ”bara” elitettans eller ettans.

”Senaste gången satte man på detta kortet. Titta på 2018 års resultat. Katastrof.”
Insändarskribenten om hur det gick när IFK satsade inhemskt.

Och vad föreställer sig Johan Krantz om kvalitén av ”lokala” spelare? Senaste gången satte man på detta kortet. Titta på 2018 års resultat. Katastrof.

Och några av de "lokala" spelare som inte fått fortsatt förtroende i IFK innan säsongen 2022 som bytte till Färjestaden? Ja, Färjestaden måste till och med lämna ettan. Så framgångsrik är "lokala" spelare uppenbarligen inte. Var skulle IFK:s A-laget hamnat 2022 om man upprepade 2018 års misstag?

Och vad heter "amerikanskor"? Ett nytt sätt av (M) att betrakta västvärlden? Före säsongen var det uppenbarligen jättesvårt att hitta inhemska (svenska) spelare med elitnivån att vilja spela i en potentiell bottenlag. Och är "amerikanskorna" dyrare än jämförbara svenska spelare? Det vet jag inte. Men jag vet att de hjälpte till att hålla IFK i damallsvenskan.

Och nu kan man – och vill man – stärka den "inhemska" falangen inför 2023. Bra. Men det kan man inte realisera med konkurshotet. Därför behövs dessa pengar. Nu.

Jochen Kwast

Annons
Annons
Annons
Annons