GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Dags att tänka om och hitta ett bättre och neutralt namn”

Tack till Barometern för att ni så fint genom artikel, bild och film uppmärksammade gymnasiesärskolans avgångselevers utspring i onsdags.
INSÄNDARE • Publicerad 23 juni 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Man skulle kunna ta i och tycka att detta egentligen är en diskriminerande beteckning”
”Man skulle kunna ta i och tycka att detta egentligen är en diskriminerande beteckning”Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det var en glad och lycklig stund även för oss släktingar och vänner som under den fyra år långa studietiden följt våra studenter i med- och motgång. Tack också till all berörd personal på skolan som jag är säker på gjort sitt yttersta för att eleverna utifrån sin individuella förmåga har kunnat nå sin potential.

Med detta sagt har jag en undran eller snarare en synpunkt, till dem det vederbör, på att denna gymnasieskola år 2022 fortfarande kallas just särskola. Enligt SAOL kan sär betyda bland annat egen, underlig, avskild, speciell eller egenartad, alltså betydelser som knappast leder tankarna i positiv riktning, vilket även elever på skolan har känt av. Man skulle kunna ta i och tycka att detta egentligen är en diskriminerande beteckning på en viss grupp, vilket i så fall inte är tillåtet.

Så kanske är det nu dags att tänka om och hitta ett bättre och neutralt namn för gymnasiesärskolan även om jag är medveten om att den är en avdelning inom Jenny Nyströmskolan. Bara som ett exempel skulle denna avdelning kunna heta Victoriaskolan med tanke på det stora engagemang kronprinsessan har för ungdomar med särskilda behov av olika slag.

Mormor