GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags att agera Jordbruksverket

I förra veckan skulle vårt sto föla. Vi hade förberett oss bland annat med att ta reda på var vi skulle kunna få tag i en veterinär. Distriktsveterinärerna sa att det alltid finns bemanning.
”Se till att det finns veterinärbemanning dygnet runt och med rimliga tider för utryckning. I alla delar av landet”, skriver insändarskribenten.
”Se till att det finns veterinärbemanning dygnet runt och med rimliga tider för utryckning. I alla delar av landet”, skriver insändarskribenten.
Foto: JESSICA GOW
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När Red Beauty Amason tidigt på morgonen den 11 maj skulle föla gick vattnet, men inget föl kom ut. Vi var då i kontakt med jourhavande veterinär, var inne och själva kände efter fölet, etc. Veterinären skulle dock snart gå av sitt pass och hänvisade vidare till den veterinär som skulle gå på sitt skift kl. 8.00.

När vi efter en timme ringde jourhavande veterinär svarade hon att hon enbart åker på nötdjur. Vi försökte få tag i andra veterinärer (ca. 5 stycken), men ingen kunde komma till oss. På veterinärstationen i Algutsrum på Öland hade man inte heller möjlighet att åka ut p.g.a. andra åtaganden.

Där stod vi med vårt sto som inte hade någon chans att överleva och givetvis inte fölet heller. Vi kunde inget mer göra. Som ett sista försök ringde vi åter till distriktsveterinärerna på Öland. De hade fortfarande ingen möjlighet att åka. Jag sa att vi då får acceptera att både sto och föl kommer att dö.

Efter tio minuter ringde distriktsveterinärerna på Öland tillbaka och sa att man hade avbokat dagens övriga åtaganden och skulle komma. En veterinär kom ca 3,5 timmar efter att vattnet hade gått. Efter ytterligare en dryg timme lyckades vi med veterinärens kunskaper och med gemensamma krafter dra fram fölet. Som levde. Även därefter tillstötte vissa komplikationer som jag avstår att berätta om här. Men nu, en dryg vecka senare, mår både Red Beauty Amason och hennes föl mycket bra.

Är det så här vi ska räkna med att veterinärbemanningen fungerar i Kalmartrakten? I så fall måste vi, och sannolikt alla andra uppfödare m.fl. med oss, lägga ner verksamheten. Bristen på jourhavande veterinärer är så kritisk att det inte finns någon annan utväg. Och så här ser det sannolikt ut i stora delar av landet.

Dags att agera Jordbruksverket! Se till att det finns veterinärbemanning dygnet runt och med rimliga tider för utryckning. I alla delar av landet. Det tycks inte finnas någon brist på veterinärer, men däremot en stor brist på veterinärer i jour och som är beredda att åka ut. Ett gemensamt ansvar för alla veterinärer borde kunna erbjuda en lösning! Om man vågar göra intrång på den heliga valfriheten, vill säga.

Till sist vill jag tacka distriktsveterinärerna på Öland för väldigt proffsigt agerande och ett fantastiskt jobb av den veterinär som kom till oss. Tack!

Carl-Johan Stolt, Smörlyckans Trav HB

Läs mer