Annons
Insändare

Då borde DNA-spårning kunna användas

Det tog 16 år att finna den skyldige för de två bestialiska morden på Åsgatan i Linköping.
Insändare • Publicerad 8 oktober 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Nilsson / TT

Man hade mördarens DNA-profil redan någon dag efter dådet men fick DNA-träff först efter släktforskningshjälp. Gärningsmannens DNA finns med största sannolikhet på det så kallade PKU-laboratoriet i Solna.

I stort sett alla födda från 1975 och framåt har sina DNA registrerade där. Syftet med registret är forskning. Man hade alltså kunnat spåra gärningsmannen i stort sett omedelbart om man fått hjälp från PKU-registret, men det är för närvarande otillåtet att lämna ut resultat därifrån av sekretesskäl.

Annons

I fallet med Anna Lindhs mördare fick polisen hjälp från registret, om jag inte minns fel, och gärningsmannen kunde snabbt gripas.

Man har full förståelse för att folks DNA inte ska kunna missbrukas, men i allvarliga mordutredningar borde man kunna få hjälp med dylik DNA-spårning. En lagändring måste kanske i så fall göras. Här skulle man kunna göra ett undantag för just svåra mordutredningar.

Tänk så mycket lidande anhöriga sluppit om fallet snabbt hade kunna redas ut och tänk så mycket polisinsatser som hade kunna användas på annat viktigt.

Undrande

MISSA INTE: Intervju med släktforskaren Fredrik Mejster:

Annons
Annons
Annons
Annons