Annons
Insändare

”Chipkoll kan bryta nyrekryteringen”

Barometerns reportage från mötet på Linnéuniversitetet om trygghet med forskar- och praktikkompetens i torsdags föranleder följande.
Insändare • Publicerad 3 december 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Chipkoll-modellen är ett klart mindre ingrepp i den personliga integriteten än till exempel tvångsvis avskiljning från egen familj”, skriver insändarskribenten.
”Chipkoll-modellen är ett klart mindre ingrepp i den personliga integriteten än till exempel tvångsvis avskiljning från egen familj”, skriver insändarskribenten.Foto: Robin Haldert / TT

Det skrivs mycket om vår tids ödesfrågor men sällan innovativt om åtgärder: Pliktskyldigast en helsida om exempelvis klimatångest. Och om eländet runt narkotikan, som alla känner till genom pressens lösnummerförsäljande överexploatering. Vi behöver inte mer eländesbeskrivningar och flera överfulla, oekonomiska fängelser – med intern kursverksamhet i smuggling, trakasserier, affärsutveckling och notoriska återfall. Det enda riktigt konkreta i torsdags var praktikens ”Papi” Brahimis förslag om att förbjuda skrämmande maskering (rånarluva?) som vardagsplagg. Nyrekryteringen måste stoppas – kostnadseffektivt och så humant som möjligt. Polisen känner ju väl till vilka ungdomar det är och var de finns och distribuerar. De borde kunna positionsbestämmas vid sådana kontaktförsök i avskräckande syfte med en chipkollfunktion. Även andra utsatta ungdomar, som vill, borde kunna erbjudas ett chip att kunna ”skylla på” och slippa bli indragna. Skulle funka även vid påtvingade droger för att förlora omdömet och eventuellt nedsläckt allmänbelysning.

Endast rättsväsendet och polisen skulle naturligtvis bestämma om detta anonyma chipsbärande för tydliga markeringar vid fastställda tillfällen.

Annons

Utsatta ungdomar skall dessutom generellt kunna erbjudas rejäla resurser för en bättre framtid, karriär och ekonomi. Mycket kostnadseffektivt jämfört med varje form av brottslig verksamhet. Chipkoll-modellen är ett klart mindre ingrepp i den personliga integriteten än till exempel tvångsvis avskiljning från egen familj eller massor av nya övervakningskameror – med ansiktsigenkänning.

Min idé liksom Papis välkomnas av många. Det kräver fördjupning och innehåller säkert invändningar att vända på. Men kom igen då. Närvarande och medvetna forskare och pressen, som ”tredje stadsmakten”, måste jobba mera nationellt och inte i huvudsak bara rätt bekvämt peka/önska lokalt. Uppslag och dialog kan väl med fördel som här läggas fram anonymt för att till exempel undvika hot från störd narkotikamaffia. Vid angeläget nytt trygghetsmöte kan idéer och erfarenheter sedan, efter kritiskt granskning, diskuteras och utvecklas.

Chippositiv omaskerad senior med framtidstro

Annons
Annons
Annons
Annons