1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Catch & release är en beprövad och hållbar fiskemetod

När man, med viss rätt, kritiserar diverse gäddfisketävlingar bör man dock inte blanda ihop detta med kritik mot fiskemetoden catch and release. Det finns en rad internationella forskningsresultat som har visat att denna metod både är långsiktigt hållbar och, om den används rätt, skonsam för fisken!

Personliga uppskattningar och uppfattningar hör inte hemma i en sådan debatt. Men naturligtvis kan så pass stora tävlingar ha en viss påverkan på fiskarna och miljön. Det är här kritiken kan vara rättvis och en viss höjd grad av reglering kan förmodligen inte skada i ett sådant sammanhang.

”En död fisk kan aldrig vara mer värd än en levande”. Max Lösche menar att det finns forskning som visar att catch and release är skonsam för fisken och långsiktig hållbar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att refererar till länder som Tyskland är inte bara fel, utan tyder också på okunskap när man pratar om catch and release. För det första har landet inte förbjudit metoden, utan den har aldrig funnits där. Jag är själv uppvuxen i Tyskland och vet hur ologisk landets lagstiftning har varit. Sedan några år tillbaka har dock även de tyska byråkraterna, och till och med djurrättsaktivisterna, insett att en viss del av c&r inte bara är nyttig, utan också högst nödvändig! I många tyska vattendrag har man länge sett att diverse bestånd har gått tillbaka väldigt drastiskt, just på grund av fisketryck och att lagen länge har sagt att man var tvungen att ta upp och avliva all fisk. Att fler och fler tyska fiskeföreningar väljer att tillåta catch and release och så kallade fångstfönster, alltså ett mini- och maxmått, har resulterat i att bestånden har återhämtat sig rejält.

Ergo så överlever alltså många fler fiskar med en sådan metod, om den utförs på rätt sätt, som sagt! Fisket som hobby, sport och näringsverksamhet, i form av fiskeguidningar, kan också gynna något enormt av catch and release, då kvantiteten, men också kvaliteten av fiskarna och fisket ökar.

Slutsatsen kan och måste alltså lyda att catch and release alltid är att föredra och att denna metod alltid gynna ett fiskbestånd, om man utför det på rätt sätt och med en viss respekt för varelsen! Jag avslutar med att citera Mexikos fiskeriminister, som har gjort väldigt mycket för landets sportfiskenäringsliv: ”En död fisk kan aldrig vara värd mer än en levande!”.

Max Lösche

Läs mer

Sport

KFF tappar i slutet – det oroar Nanne Bergstrand

”Antingen är vi inte koncentrerade eller är inte alla spelare tillräckligt tränade eller är det en tillfälligheter.”

Sport

Spelarbetygen efter KFF-förlusten mot Elfsborg

Heroisk insats men det gav inte det skadedrabbade laget någon poäng.

Kalmar

X-teams ledare inblandad i ”våldsincident” på anstalt

32-åringen ska ha slagit en medintagen i huvudet på anstalten Salberga.

Tv

Här kan du se Peter och Tova Glyts konsert på Söderport i kväll

Peter och Tova Glyt spelar live – nästan 200 på väntelista.

Ishockey

Platt fall för Karlskrona – kastas ut ur Hockeyallsvenskan

Möter Kalmar HC och Nybro Vikings i höst.

Torsås

test

test