unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Bygg havsbaserad vindkraft, nu!”

Arkivbild.
Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu är det dags för Sverige att börja storsatsa på att bygga ut havsbaserad Vindkraft. Flera projekt ligger på ritbordet men det går alldeles för långsamt med utvecklingen. Försvarsmaktens vetorätt satte stopp för t ex det stora projektet i Hanöbukten utanför Blekinge.

Samtidigt har vi för lite elproduktion i södra Sverige vilket då och då skapar effektbrist på grund av att de stora elledningarna från Norrland inte räcker till.

Havsbaserad vindkraft blir allt effektivare. Storbritannien har precis upphandlat ett vindkraftsprojekt till havs som redan år 2023 kommer att producera el till lägre kostnad än befintliga gaseldade kraftverk. De sex vindkraftsområdena kommer att producera 29 TWh el vilket motsvarar en dryg femtedel av hela Sveriges förbrukning. De brittiska vindkraftsparkerna byggs helt utan subventioner, och kommer tvärtom att bidra med inkomster till staten.

Vi skulle lätt kunna bygga sex stora vindkraftparker utanför Sveriges kuster. Då kan vi också exportera billig el till Europa och få bort smutsiga kolkraftverk.

Så – begränsa försvarets vetorätt, sätt in en stor del av coronakris-pengarna till en snabbstart av havsbaserad vindkraft på redan projekterade platser runt våra kuster.

Torbjörn Vennström